Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дивіться, хто пішов! …І хто прийде!

Вілкулівський бастіон взято в облогу?
21 серпня, 10:59
Фото: На мітингу працівників АМКР, організованому нещодавно незалежними профспілками

З 15 серпня Євгена Удода звільнено з посади першого заступника криворізького міського голови. Те, чого так довго домагалися криворіжці, нарешті стало реальністю. Однак, що саме стало причиною звільнення одіозного першого зама не менш одіозного криворізького міського голови Юрія Вілкула, наразі не відомо.

Скоріш за все, вирішальним фактором стало оголошення Євгена Удода в розшук Генпрокуратурою і втеча розшукуваного за кордон. Іншими словами, резонансні травневі події, зокрема поява автоматників біля Криворізького міськвиконкому і невихід на роботу заступників криворізького міського голови, переконливо засвідчили, що вілкулівський бастіон взято в облогу. Отже, ті, кому було дозволено втекти, вже накивали п’ятами, а ті, кого мають принести в жертву, очевидно домовляються про умови здачі, щоб не було надто болісно…

Враховуючи той факт, як пишуть ЗМІ, що Порошенко начебто став бізнес партнером Ахметова, а останній нібито побив горшки з Вілкулами, про що неодноразово повідомляли компетентні джерела, а також зовсім не дитячий наїзд на вілкулівську сімейку Генеральної прокуратури, судячи з усього, слід очікувати на серйозне переформатування владно-бізнесового поля Кривбасу і можливих змін у складі його основних акціонерів. Не виключено, що можуть статися надто глибокі тектонічні зміни. Тобто можливий переділ власності та зміна власників активів основних найбільш прибуткових підприємств гірничо-металургійного комплексу Кривбасу.

І цей процес фактично вже розпочався. Як відомо, під час травневих протестів і страйків криворізьких гірників змінився власник у ПАТ «Євраз Суха Балка», основні активи якого перейшли від російського олігарха Абрамовича до українського олігарха Ярославського. Слід зауважити, що під час весняних протестів гірників на підприємствах Ахметовського «Метінвесту» протестів і страйків не було, хоча після підвищення протестувальникам заробітної плати їхні власники прийняли рішення фактично у такому ж розмірі  підвищити заробіток і своїм робітникам – так би мовити для профілактики на майбутнє.

Однак ситуацію в промисловому Кривбасі продовжують розхитувати, а це означає, що слід очікувати змін і на інших найбільш привабливих підприємствах. І досить показовим прикладом у цьому відношенні може бути ПАТ «АрселорМітал Кривий Ріг», до якого постійно тягнулися руки багатьох охочих їх погріти і в період царювання Януковича, і тягнуться й тепер.

Наразі на АМКР незалежні профспілки намагаються відновити масові протести у цілком справедливій боротьбі за підвищення заробітної плати до мінімального європейського рівня і задоволення інших актуальних вимог найманих працівників. Однак адміністрація підприємства не бажає вступати в перемовини з протестувальниками щодо задоволення їхніх законних вимог, мовляв, після травневих виступів додаткові кошти на підвищення зарплатні виділили й на більше фінансових можливостей немає.

І ось на нещодавньому мітингу, організованому незалежними профспілками, керівництву металургійного гіганта було висунуте надто серйозне звинувачення, що з підприємства нібито щомісяця вивозиться «ліва» металопродукція на суму від 80 до 100 млн. доларів. За підрахунками активістів незалежних профспілок, зазначених коштів цілком би вистачило і на підвищення втричі заробітної плати, і на задоволення інших вимог найманих працівників. Отже мітингувальники поставили питання ребром: або припиняєте красти і підвищуєте заробітну плату, або ми припиняємо крадіжки шляхом оголошення страйку і повної зупинки підприємства.

А тепер увага: вперше інформацію про нелегальне вивезення металопродукції з АМКР було оприлюднено на міському телеканалі «Первый городской», який пов’язують з нардепом від БПП Костянтином Усовим. Ходять чутки, що саме він може стати наступником Юрія Вілкула або навіть очолити обласну держадміністрацію. До речі, інформацію про нелегальний збут металопродукції на АМКР підтвердила прес-служба Національної поліції, де наразі триває розслідування в рамках кримінального провадження щодо злочинного угруповання, яке нібито займалося незаконними оборудками, обкрадаючи підприємство на мільярди доларів.

А тепер запитання: хто може стати наступним власником металургійного гіганта у разі, якщо скандальна історія з незаконними оборудками завершиться тим, що всесвітньовідома металургійна компанія буде змушена піти з підприємства?

«А до чого тут Удод?» – запитаєте ви. І дійсно, ні до чого, адже він уже пішов. Так само вже пішов і голова профкому первинної організації ПМГУ АМКР Юрій Бобченко, який упродовж багатьох років очолював профспілку працівників металургійного комбінату і якого незалежні профспілки звинувачують у постійному підіграванні інтересам адміністрації роботодавця. Отже «підігравав – підігравав»… і раптом несподівано подав заяву про звільнення за власним бажанням, мотивуючи це переходом на роботу до ФПУ. …Хоча такий «перехід» більше схожий на втечу.

А тим часом в Кривбасі вже пророкують на осінь трудовий майдан. Звісно, на українському ринку праці склалася украй критична ситуація з невідповідністю надзвичайно низької вартості робочих рук неймовірно високій вартості життя – цінам на життєво необхідні товари та послуги. Так що вагомі підстави для трудового майдану в Кривбасі, звісно, є, але не слід забувати, що й для Всеукраїнського Майдану підстави також були… Але ж хто прийшов до влади, скориставшись всенародним протестом?.. Тому є велике побоювання, що ті ж самі можуть прийти й після майдану трудового. А щоб цього не сталося, учасникам  робітничого руху та їхнім лідерам варто було б врахувати сумний досвід попередніх українських майданів, щоби знов не поставити над собою тих, проти кого вони виступають сьогодні, вимагаючи справедливої оплати праці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати