Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ефективне «жарознижуюче»

На боротьбу зі зміною клімату Україна отримала майже 300 мільйонів доларів. А як їх витратила?
17 лютого, 12:32
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Цікаве дослідження нещодавно опублікували експерти Національного екологічного центру України. Експерти Інституту міжнародного розвитку (ODI) до кліматичних переговорів у Лімі підготували доповідь, у якій проаналізували, скільки грошей на боротьбу зі зміною клімату за останні роки отримали різні країни світу. До уваги брали кошти дев’яти національних і двох міжнародних фондів, загальний бюджет — 7,6 мільярда доларів.

З них половину отримали лише десять країн, Україна — на восьмому місці цього рейтингу з траншем на суму 292 мільйони доларів. Найбільше (майже по півмільярда) отримали Марокко, Мексика, Бразилія, Південна Африка та Індія. Наскільки ефективно Україна використала кошти, отримані на боротьбу з негативними наслідками кліматичних змін?

Iрина СТАВЧУК, голова відділу зі зміни клімату Національного екологічного центру України:

— Якщо говорити про гроші Кіотського протоколу, то використано їх неефективно. У створеному рейтингу опинилися держави, які досить сильно розвинули промисловість, мають високий потенціал до скорочення викидів та розвитку відновлювальних джерел. Так склалося, що ми промислово розвинена країна, але з дуже застарілими технологіями. Тому для України вдала кліматична політика — це енергоефективність та відновлювальні джерела. Енергоефективність нам потрібна незалежно від змін клімату, тут ми рухаємось у правильному напрямку, але дуже повільно, не вистачає спеціалістів, законодавства, бажання людей щось робити. Використання відновлювальних джерел енергії розвивається, але через фінансову кризу, загальну інвестиційну ситуацію також уповільнюється темп впровадження цих новацій. Досі у нас є проекти газифікації сіл чи переходу з газу на вугілля, якого в країні практично немає. Це неправильна політика, яка все одно має місце. Тому треба думати та прораховувати, наскільки доцільні ті чи інші проекти у кліматичній політиці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати