Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Енергію Сонця — до кожної оселі

На Дніпропетровщині звели найбільшу і найпотужнішу CЕС в Україні
01 березня, 11:48
ФОТО REUTERS

Електростанцію звели поблизу села Старозаводське Нікопольського району. Орієнтовно 750 тис. сонячних панелей вироблятимуть майже 280 МВт електроенергії. Електростанцію звели коштом українського та китайського інвесторів. «За сонячною енергетикою — майбутнє. Дніпропетровщина — у лідерах країни з використання цього виду енергії, — каже голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин РЕЗНІЧЕНКО. — Менш ніж за рік у Нікопольському районі звели найбільшу СЕС в Україні. Вона — у трійці найпотужніших в Європі. На її будівництво не пішло жодної копійки з державного чи обласного бюджетів. Все — коштом інвесторів». Будівництво гігантського об’єкта розгорнулося у квітні 2018-го на майданчику в 400 га. Колись це був рудний кар’єр, та вже декілька десятиліть там нічого не добували. А для сільського господарства ґрунт був непридатний. Тож саме ці землі обрали під майбутню електростанцію.

Роботи стартували одразу після підписання угоди між інвесторами — українською компанією ДТЕК і китайською China Machinery Engineering Corporation (CMEC). «Наша компанія має великий досвід будівництва сонячних електростанцій у різних країнах світу. Але цей проект — найбільший, тож є великим викликом для нас, — сказав генеральний директор СМЕС Чжан ЧУНЬ. — Маємо намір і надалі розвивати «зелену енергетику», адже це дуже перспективний напрямок». Кількості електроенергії, яку вироблятиме СЕС, досить для того, щоб забезпечити нею приблизно два середніх українських міста. Наприклад, такі, як Нікополь і Марганець. На відміну від інших джерел енергії, сонячна — екологічно чиста та невичерпна. «Сподіваємось, запуск такої потужної електростанції допоможе Україні стати енергетично незалежною. А ще — надасть поштовх подальшому розвитку її економіки», — зазначив китайський керівник будівельного майданчика Лю І.

Цей об’єкт приноситиме Дніпропетровському регіону орієнтовно 20 млн грн щорічних податкових надходжень. Ще 10 млн грн надаватимуть на розвиток соціальної інфраструктури — за програмою соціального партнерства. Ці кошти підуть на ремонти шкіл, лікарень, придбання шкільних автобусів. Уже в березні електростанція запрацює на повну потужність.

Але сонячна енергетика розвивається і в домашніх господарствах. Дніпропетровщина також є лідером серед інших регіонів України за кількістю сонячних електростанцій на приватних будинках. Наразі їх налічується 852. Це втричі більше, ніж 2017 року. Стрімкий попит населення на енергію Сонця пояснюється просто: люди самостійно задовольняють потребу свого будинку в електроенергії, а надлишки реалізують у єдину мережу. Наразі в області на приватних будинках 852 сонячні електростанції загальною потужністю майже у 20 МВт. Найбільше об’єктів розташовано на півдні Дніпропетровщини, який вважається «сонячним портом». 2018-го населення встановило понад півтисячі станцій. Вони згенерували електричної енергії вп’ятеро більше, ніж 2017-го — 11,4 млн кВт/год. Цього має вистачити для потреб невеликого міста.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати