Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Гірше не стане, але...»

Верховна Рада ухвалила законопроект про особливий порядок охорони пам’яток ЮНЕСКО
20 червня, 11:53
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Ініціаторами документу є народні депутати Ігор Васюник, Микола Княжицький і Марія Матіос, він передбачає внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини». Як повідомляє канал «112 Україна», серед іншого, згідно із законопроектом (№1553), об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО управлятиме спеціальний орган — за планом, затвердженим Міністерством культури. Контролюватиме виконання плану наглядова рада об’єкта.

«По суті, цей законопроект проблему збереження історико-культурної спадщини не розв’яже, оскільки основне на сьогодні завдання лежить в іншій сфері, — вважає народний депутат Ігор Луценко. — Цим документом трохи розширяють повноваження органів, але у плані конкретних дій для захисту пам’яток я фактично не бачу жодного пункту, який би дозволив нам казати: «Ви, Міністерство культури, мусите це робити, оскільки у вас тут чітко прописані повноваження». Зараз Мінкульт — це повністю позиція Тамари Мазур, заступниці міністра, яка не може втручатися ні у що».

Щодо спеціальних органів, про які згадується у законопроекті №1553, народний депутат каже: «Наскільки розумію, бути спеціальним органом ніщо не заважає тому самому заповіднику, який опікується пам’яткою, у Києві таких два — «Софія Київська» і Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Питання у тому, що наглядові ради, як можна зрозуміти з тексту документа, формуватиме Міністерство культури. Але загалом наглядові ради мусять бути незалежними від міністерства, яке і так відповідає за збереження пам’яток».

У народного депутата є питання і до контролю за рекламою на території об’єктів ЮНЕСКО та їхніх буферних зон, про що теж згадується у законопроекті. «Тут немає обмежень, лише дається повноваження органу центральної влади — Міністерству культури, щоб воно впливало на рекламу в буферних зонах. Які правила розміщення — воно саме визначатиме, і ніхто йому ззовні не може сказати, що це неправильно. І так ніхто не розміщав рекламу, наприклад, безпосередньо на Софії. Але в буферній зоні у нас купа реклами. Це регулюватиме пані Мазур, котра і так має доволі погану репутацію серед захисників пам’яток. Жодних конкретних правил. Звісно, гірше від цього особливо не стане, але якщо наводимо лад — це не те».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати