Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Графічна сила думки

Художник Нікіта Тітов — про те, як плакат може подолати байдужість
26 квітня, 19:19

Сьогодні на першій шпальті «Дня» вийшов плакат, присвячений аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Це лаконічне нагадування про трагедію, наслідки якої десятки років відчуватимуть тисячі людей. З цього плакату, побаченого у соцмережі головним редактором «Дня» Ларисою Івшиною, почалось наше знайомство з Нікітою Тітовим, художником з Харкова. Нікіта за фахом — вчитель малювання, але ніколи не викладав і багато років пропрацював у рекламі. «Можливо, тому мені вдається створювати щось просте і влучне», — говорить Нікіта.

Художник часто викладає на своїй Facebook-сторінці плакати про воєнне сьогодення України. «Я не обираю теми, це мій відгук на те, що відбувається у країні, на власні думки, — стверджує Нікіта Тітов. — Особливо довго не думаю над тим, що зробити. Швидко малюю і викладаю у Facebook, щоб поділитися думками. У мене немає якоїсь мети. Це просто мої висловлювання на теми, які дуже турбують. Зараз у країні триває війна. Не можна, неможливо залишатися байдужим». 

ІНТЕРВ’Ю З АВТОРОМ ПЛАКАТА НІКІТОЮ ТІТОВИМ ЧИТАЙТЕ В НАЙБЛИЖЧИХ НОМЕРАХ «ДНЯ»

Коли трапилась аварія на ЧАЕС, Нікіта був підлітком. «Я тоді був у Харкові. Це було щось дивне, незвичне. Всі казали, що не можна гуляти. Добре пам’ятаю, як ми влітку поїхали до Києва, були там проїздом і дуже боялися виходити з поїзда, — згадує художник. — Сьогодні інакше ставлюся до цієї катастрофи. Знаю багато людей, які були у Чорнобилі ще дітьми. Вони пережили страшні речі, наприклад, під час евакуації. У мене є друг, якого тоді повністю роздягли, привезли в якесь місце, накинули якусь ковдру. Всі місцеві жителі боялися чорнобильців, намагалися триматися від них подалі, адже страх був великий. Чорнобильська катастрофа — це велика трагедія для країни, людей. І свій плакат я зробив для себе також, щоб ніколи не забувати, що таке відбулося. Майже як кожен плакат — щоб самому пам’ятати певні часи, свої думки і відчуття».

До речі, у київському театрі «Золоті ворота» вже рік триває виставка плакатів Нікіти Тітова. Історія така, як і з «Днем»: художній керівник театру Стас Жирков побачив роботи у Facebook і запропонував зробити виставку, бо плакати суголосні деяким виставам. Відкрили експозицію до прем’єри вистави «Слава героям». 

«Як на мене, інколи людям треба нагадувати про те, що відбувається, — розмірковує Нікіта Тітов. — У повсякденному житті люди забувають, який зараз час. Плакат може повернути на правильний шлях, спрямувати думки у правильне русло. Щоб ми пам’ятали, що країні потрібна допомога».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати