Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторія заговорить

У Дніпрі з’явилася філія Українського інституту національної пам’яті
08 серпня, 20:44

Південно-східне відділення УІНП діятиме на території Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської областей, а також неокупованих районів Донецької області. Очолить відділення повноважний представник УІНП — доктор історичних наук Ігор Кочергін. Він 19 років викладає у «Дніпровській політехніці», очолює обласну Спілку краєзнавців.

«Український інститут національної пам’яті — центральний орган державної влади, який займається реалізацією політики національної пам’яті в Україні. Це передусім повернення нашої історії, наших традицій, які замовчувалися впродовж тривалого часу. Проблема в тому, що активно інститут працює лише п’ять років, а національна пам’ять формується впродовж багатьох десятиліть, тож роботи попереду багато», — повідомив на прес-конференції Ігор Кочергін.

За його словами, до нового року він представлятиме УІНП в регіоні сам, але 2020 року філія має отримати фінансування, після чого штат може збільшитися до п’яти осіб. Нова структура УІНП ще не має свого приміщення. Офіційна презентація регіонального представництва Українського інституту національної пам’яті може відбутися вже у вересні. Одним із перших заходів стане презентація книжки співробітниці Музею АТО Ірини Реви.

Серед першочергових завдань Ігор Кочергін назвав знесення пам’ятників і меморіальних дошок радянської епохи, які ще залишаються на території Дніпра. Південно-східне відділення УІНП — не перше в Україні. Ще 11 червня почав свою роботу Північно-Східне територіальне відділення у Харкові. Тепер відділення створені в Дніпрі й Вінниці. Останнє займатиметься Вінницькою, Хмельницькою, Житомирською, Київською, Черкаською та Чернівецькою областями. У майбутньому передбачається відкрити такі ж підрозділи УІНП в Одесі та Львові.

Український інститут національної пам’яті є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовує і координує Кабінет Міністрів України. Він реалізує державну політику в сфері відновлення і збереження національної пам’яті українського народу. Основними завданнями Інституту є організація всебічного вивчення історії Української держави, етапів боротьби за відновлення державності і поширення інформації в Україні і світі. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати