Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iталійський страйк» загрожує зупинкою АМКР?

Працівники залізничного цеху ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» приєдналися до акції протесту працівників «Укрзалізниці»
18 травня, 11:50
ФОТО REUTERS

Їхні вимоги — підвищити заробітну плату до європейського рівня в 1 тис. євро та забезпечити відповідність рухомого складу стандартам охорони праці. Машиністи та помічники тепловозів, складачі поїздів відмовилися виходити на лінію, чим поставили під загрозу роботу всього комбінату — найбільшого металургійного підприємства в Україні. Як йдеться на сайті АМКР, ця акція не була анонсована та погоджена заздалегідь із керівництвом ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Тому підприємство не мало можливості заздалегідь внести корективи до виробничого процесу. Такий страйк, як стверджується, є незаконним. «На даний час на підприємстві задіяно лише 14 тепловозів з 92. Тому паралізований весь технологічний ланцюжок. Є реальна загроза вибухів газопроводів унаслідок перепадів тиску, що може призвести до техногенної катастрофи в масштабах не лише комбінату, але й міста», — повідомляє сайт. В даний час фахівцям підприємства вдається тримати ситуацію під контролем. Для того, щоб врегулювати кризову ситуацію, керівництво ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» провело кілька зустрічей з колективом для обговорення вимог, висунутих залізничниками.  Як наслідок — спеціальна комісія почала обстеження локомотивів на предмет їх відповідності вимогам охорони праці. Порушення, виявлені під час оглядів, усуватимуться по можливості на місці, силами фахівців підприємства. Але залізничники поки не стають до роботи.

У профспілках  кажуть, що працівники АМКР приєдналися до так званого італійського страйку, який почали залізничники Кременчука ще 14 травня. «Оскільки залізничний транспорт обслуговує все виробництво на ПАТ, тобто поставляє сировину та вивозить готову продукцію, то в результаті вже зупинилися і мартенівський, і конвертерний цехи», — пояснює голова профспілкового осередку підприємства Юрій Самойлов. Ще на початку травня працівники «АрселорМіттал Кривий Ріг» організували декілька мітингів, вимагаючи збільшення зарплати. Протести серед робітників почалися на тлі аварії, що сталася на підприємстві 29 квітня. Тоді під час налагоджувального пуску доменної печі № 9 стався  розлив 40 тонн рідкого чавуну.

На даний час у ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» працює понад 21 000 осіб, середня заробітна плата складає 14 тис. грн,  і вона, як стверджують на комбінаті, є конкурентною серед підприємств гірничо-металургійного комплексу України. З 1 травня зарплата була підвищена до 20%. «Якщо найближчим часом дану ситуацію не вдасться врегулювати, виробництво буде повністю зупинено, на його відновлення потрібно багато часу, на це доведеться витратити колосальні ресурси», — йдеться на сайті АМКР.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати