Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Каховська ГЕС-2 – попереду державна експертиза

Будівництво нової станції планують розпочати 2019 року
16 березня, 11:50
ФОТО UGE.GOV.UA

Нещодавно під час засідання Кабінету міністрів України було схвалено розпорядження «Про схвалення техніко-економічного обґрунтування «Будівництво Каховської ГЕС-2». Фінансування проекту передбачено за рахунок тарифу на виробництво електричної енергії ПАТ «Укргідроенерго», власних коштів підприємства, та кредитних коштів, наданих під державні гарантії на умовах співфінансування Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком.

В «Укргідроенерго» повідомляють, що для оптимізації роботи Каховського гідровузла необхідно збільшити його встановлену потужність шляхом вводу додаткових гідроагрегатів. Це дозволить підвищити використання стоку всіма турбінами Каховської ГЕС до 95%, і тим самим, збільшити вироблення електроенергії.

Нову ГЕС будуватимуть поблизу сіл Козацьке і Веселе Бериславського району. Нещодавно тут пройшли громадські слухання з цього питання. Як говорять очевидці слухань, люди недостатньо поінформовані щодо мети і кінцевого ефекту від будівництва ГЕС, пам’ятають негативні наслідки від введення в експлуатацію Каховської ГЕС, а тому побоюються, що це вплине на ведення їх господарства. Зокрема, йдеться про перенесення на час будівництва автомобільної дороги, де розташовані десятки торгових точок місцевих мешканців. Також піднімали питання наслідків будівництва для екології регіону і зокрема міста Нова Каховка. Йдеться про затоплення Придніпровського парку, острова Козацький та інших об’єктів.

Зі свого боку в керівництві «Укргідроенерго» запевняють, що будівництво нової станції охопить низку соціальних проектів, а на життєдіяльність місцевих мешканців вплине позитивно за рахунок збільшення робочих місць на самому будівництві. Як заявив головний інженер проекту «Будівництво Каховської ГЕС-2» ПАТ «Укргідропроект» Анатолій Жакун, на соціальні проекти буде залучено орієнтовно 200 млн гривень. Також він повідомив, що компанія потурбується про збереження таких культурно-історичних пам’яток, як вежа Вітовта та маєток князя Трубецького, які розташовані у Веселому і Козацькому. Щодо захисту берегів Дніпра Жакун заявив, що в проекті передбачено орієнтовно 300 млн грн, які будуть спрямовані на будівництво берегозахисних споруд.

Наразі проект Каховської ГЕС-2 має пройти державну експертизу щодо впливу на довколишнє середовище. Саме ж будівництво планують розпочати у 2019 році, яке триватиме близько 6 років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати