Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кандидати на відновлення

Київська влада поповнює місцеві й національні переліки об’єктів культурної спадщини і готує документи на включення Хрещатика до списку ЮНЕСКО
17 липня, 12:19
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

За першу половину 2019 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА опрацював та уклав 100 охоронних договорів на об’єкти культурної спадщини. Крім того, за півроку було проведено 92 обстеження об’єктів культурної спадщини, направлено 72 приписи власникам, 7 постанов про накладання фінансових санкцій і складено 5 протоколів про вчинення адміністративного правопорушення. Директор департаменту Олександр НИКОРЯК зазначив: «Охоронний договір — це, власне, зобов’язання утримувати пам’ятку в належному стані, використовувати винятково за призначенням, і далеко не всі приватні власники йшли на укладання таких договорів. Для них було ліпше нічого не робити, сплачуючи мізерні штрафи. Я думаю, прийняття минулого року в першому читанні Верховною Радою законопроекту № 8202, який посилює відповідальність за руйнацію пам’яток, вплинуло на власників пам’яток. Це був тривожний дзвіночок для них. Тепер, уже вкотре, я закликаю парламентарів врешті-решт ухвалити законопроект у другому читанні. Адже окрім значного збільшення штрафів за руйнацію пам’яток, у місцевих влад з’явиться можливість примусового викупу пам’ятки у комунальну власність».

Великі плани у охоронців культурної спадщини і на 2020 рік. Київський науково-методичний центр по охороні, реставрації та використанню пам`яток історії, культури і заповідних територій планує розпочати реставраційні роботи на 4 будівлях-пам’ятках, які йому підпорядковані. Йдеться про житлові будинки за адресами Сковороди, 9Б, та Десятинна, 14, а також будинок Брезгунова (Андріївський узвіз 5/31) та корпус настоятеля та проскурняк Братського монастиря (Сковороди, 2). До кінця поточного року мають завершити реставрацію будинку Апштейна (вул. Спаська, 12) та житлового будинку Биковського (вул. Костянтинівська, 6/8), почнуться відновні роботи на Фролівській, 6/8 (корпус № 16 келії Флорівського монастиря, Будинок Артинова) та Борисоглібській, 6 (адміністративна будівля).

За півроку департамент направив до Мінкульту подання та облікову документацію для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України щодо 39 київських об’єктів. Серед них 13 об’єктів — на вул. Пушкінській, 3 об’єкти — на вул. Гончара, 4 — на Верхньому Валу. П’ять об’єктів було внесено до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини м. Києва. Це садиби на вулиці Олеся Гончара, 74 — вул. Гоголівська, 2, мозаїчне панно «Квітучі сади» («Україна молода») на Дарницькому бульварі, 23, двокомплектна школа № 6 (політехнічний ліцей КПІ) на пров. Політехнічному, 2А, будинок житловий на вул. Пушкінській, 30, Келії крилосних послушників на вул. Г. Сковороди, 2А.

До кінця 2019 року будуть затверджені обмежені режими використання пам’ятки ландшафту та історії місцевого значення «Історичний ландшафт київських гір і долини річки Дніпро». Також триває підготовка досьє на номінацію щодо включення вулиці Хрещатик до Попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати