Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кімната захисту

У Вінниці планують відкрити денний кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства
29 листопада, 11:36

Доцільність створення кризової кімнати, куди могли би звертатися по допомогу постраждалі від домашнього терору, розглядають у Вінницькій міській раді. Причина — збільшення кількості підтверджених випадків домашнього насильства. За словами заступника міського голови Вінниці Галини ЯКУБОВИЧ, з першого липня поточного року до соціальних служб міста надійшло 110 викликів від постраждалих, і всі вони були підтверджені. А це свідчить про те, що вінничани перестали замовчувати про свої проблеми і потребують підтримки як з боку поліції, так і соціальних служб. Тому важливо, щоб людина, яка потерпіла від домашнього насилля, не залишалася сам на сам зі своєю скрутою і знала, куди можна звернутися в разі потреби.

«Із 1 липня цього року у Вінниці почала діяти мобільна бригада соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Вона функціонує при Вінницькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. За статистикою, лише кожен десятий постраждалий від домашнього насильства чи за ознакою статі звертається по допомогу. Але ми помічаємо, що вінничани починають відкриватися й готові розповідати про свої проблеми. Тому наразі головне — не втратити їхню довіру і захистити», — відзначила Галина Якубович.

Вона додала, що спеціалісти центру соціальних служб уже проаналізували ситуацію в місті, нещодавно їздили до Румунії запозичати досвід. Власне, там і побачили, як працюють кризові кімнати, до яких можуть звертатися громадяни, бо розуміють, що ця проблема для них актуальна. Фахівці кризової кімнати працюють не лише з потерпілими, а й кривдниками. Подібну форму роботи планують запровадити і у Вінниці.

Тим часом, за даними Національної поліції Вінницької області, кількість випадків домашнього насильства зростає не лише по місту, а й у регіоні. Від початку поточного року кількість заяв та повідомлень про вчинення правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, збільшилася на 18,5%. Із більш ніж дев’яти тисяч заяв, які надійшли до поліцейських підрозділів, відкрито 53 кримінальних провадження, на 5034 домашніх кривдників складено адміністративні протоколи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати