Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли – на навчання?

МОН розробило два сценарії завершення навчального року
27 березня, 11:42
ФОТО 24TV.UA

Карантин в Україні уряд продовжив до 24 квітня. Немає гарантій, що він не буде продовжений, адже ситуація невизначеності триває. У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки розробило два сценарії того, як буде завершуватися цей навчальний рік, а також сценарії проведення ЗНО та проведення вступної кампанії. «Я переконана, що ми впораємося з викликами, які постали перед нами й усім світом», – сказала під час онлайн-трансляції т.в.о. міністра освіти і науки Любомира МАНДЗІЙ.

Згідно з першим сценарієм, навчальний ріку школах закінчується 1 липня. Після завершення карантину для дітей, за словами Любомири Мандзій, буде організовано коригувальне навчання – вчителі будуть коригувати «прогалини», допущені дітьми на дистанційному навчанні, матеріал буде допрацьовано. ЗНО стартуватиме в останній тиждень червня і, орієнтовно, закінчиться в середині липня. Результати стануть відомими наприкінці липня.

Другий сценарій – менш оптимістичний.

«Якщо вірус поширюватиметься, карантин у навчальних закладах продовжиться до початку серпня. Згідно з ним, усі учні, окрім 11 класу,  закінчать навчання наприкінці травня (дистанційне), отримають відповідні документи. У 2020-2021 навчальному роках перший місяць навчання буде коригувальним. Вчителі будуть здійснювати зріз знань учнів, коригувати «прогалини», наздоганяти матеріал. Тоді сам навчальний наступний рік триватиме до кінця червня 2021 року», – розповіла Любомира Мандзій. Чиновниця також додала, що у цьому році за будь-яких сценаріїв скасовується ДПА для 4-х і 9-х класів.

За другого сценарію, ЗНО для випускників шкіл стартує в середині серпня та закінчиться за місяць. Вступна кампанія буде тривати до середини жовтня, а навчання перших курсів розпочнеться на початку листопада. Навчання решти курсів розпочнеться з 1 вересня.

За її словами, за обох сценаріїв навчання студентів вишів не випускних років навчальний рік має завершитись так, як планувався. При цьому екзаменаційно-залікові сесії університети можуть провести дистанційно за графіком, який затвердить сам навчальний заклад. Для студентів-випускників державні іспити та захисти дипломних робіт проводитимуться дистанційно.

Також 15 квітня Міносвіти оприлюднить пробне онлайн-ЗНО з усіма поясненням випускникам. Учасники ЗНО зможуть потренуватися, отримавши онлайн-тестовий зошит. Дата проведення пробного ЗНО ще не визначена – все залежить від терміну карантину в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати