Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Культурно-інформаційний центр чи Український інститут?

У Посольстві України у Франції готується масштабна реорганізація, яка схвилювала нашу громаду в Парижі
25 січня, 19:11

До міністра закордонних справ України Павла Клімкіна звернулися представники української громади Франції, які просять не рубити з плеча, зберегти Культурний центр і надати закладу ім’я Василя Сліпака.

«Український Культурно-інформаційний центр у Парижі відіграє визначну роль в інформуванні французів про події в Україні та в роз’ясненні української позиції стосовно актуальних проблем сучасності, — пишуть у листі представники української громади. — Під час гібридної війни, коли Росія відкрила вже другий культурний центр, у самому центрі Парижа, а також поставила до дії франкомовну версію телеканала RT, значення своєрідного форпосту української комунікації, яким став Культурно-інформаційний центр, важко переоцінити»...

Також у листі порушується питання про те, що нині є ідея створення Українського інституту і ліквідація Паризького культурного центру, замість якого планується відкрити філію згаданого Інституту. «Цілком підтримуючи ідею заснування Українського інституту, разом з тим, хотіли б звернути увагу, що припинення діяльності Культурного центру в Парижі було б неймовірно шкідливим і спричинило б вакуум на період становлення нової структури у просуванні української культури за кордоном та відстоюванні українських інтересів в умовах гібридної війни»... І українські парижани просять міністра «не погоджуватися на ліквідацію Українського культурного центру в Парижі, а навпаки — максимально підтримати цю важливу інституцію та присвоїти їй ім’я Героя України Василя Сліпака. Вважаємо, що у той час, коли Росія невпинно збільшує свою присутність у такій впливовій європейській країні, як Франція, раптово зупинити налагоджену систему української комунікації було б неприпустимо».

Нагадуючи, що Василь Ярославович Сліпак жив у Парижі майже двадцять років, виступав на сценах багатьох славетних театрів світу. Також вокаліст часто виступав у Культурному центрі посольства. Зокрема, від початку війни на сході, згуртував людей збираючи кошти на підтримку захисників України. Пішов добровольцем у АТО, мав позивний «Міф». Митець загинув 29 червня 2016 р. від пулі снайпера. Посмертно Василя Сліпака нагороджено «Золотою Зіркою Героя»...

До речі, прес-служба Держкіно повідомляє, що з 8 лютого в український прокат вийде документальний фільм «Міф» про життя та загибель українського оперного співака Василя Сліпака.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати