Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кургани поблизу Дніпровських порогів – найдавніші у світі»

На Дніпропетровщині розробляють нові туристичні маршрути
20 липня, 12:26
ФОТО NIKOPOL.NET.UA

Придніпров’я займає одне з перших місць в Україні за кількістю пам’яток археології, культури та історії. Сьогодні в околицях Дніпра налічується близько 14 тисяч так званих степових пірамід — курганів і майданів. Їх привабливість для туристів обговорювали в облдержадміністрації за круглим столом історики, археологи і громадські активісти.

Фахівці стверджують, ці пам’ятники приховують чимало таємниць і цінних знахідок. До стародавніх споруд збираються прокласти екскурсійні маршрути. Незабаром вони стануть новою туристичною пам’яткою Придніпров’я.

На думку фахівців, такі екскурсії будуть не просто цікавими, а й пізнавальними. «Кургани поблизу Дніпровських порогів — найдавніші у світі. Це культові і поховальні споруди, святилища, які з’явилися близько 7 тисяч років тому. Зазвичай їх будували у центрі геологічного поля чи на узвишші», — наголосив київський археолог й історик Юрій Шилов. За словами вчених, видатні археологічні пам’ятники розташовані в долинах річок Орель, Самара, Базавлук, Інгулець. Найвищі кургани, розкопані у Дніпропетровській області, — Чортомлик, Товста Могила (р. Покров), Олександрівський (р. Новомосковськ), Жовтокам’янський, Баба і Розкопана Могила (Апостолове). Упродовж останніх десятиліть дослідники знайшли в придніпровських курганах сотні артефактів. Так, 45 років тому в кургані Товста Могила було знайдено золоту скіфську пектораль, датовану IV століттям до н. е.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати