Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Луцьк відроджує відчуття шляхетності

Цьому сприятиме просвітницький проект, присвячений з’їзду європейських монархів 1429 року
17 січня, 19:51

2019 року Луцьк відзначає 590-річницю з’їзду європейських монархів, який у древньому Лучеську відбувся 1429 року.  Участь у ньому  взяли король Польщі Ягайло, німецький цісар та король Угорщини Сигізмунд, який був ініціатором з’їзду, великий литовський князь Вітовт, коронація  якого мала відбутися на цьому зібранні, але з різних причин не відбулася. У майбутньому проект майбутньої коронації Вітовта та перетворення Великого князівства Литовського на королівство, попри невдалий результат Луцького з’їзду монархів, зупинила лише смерть Вітовта. За правління Великого князя Литовського, Руського і Жемантійського Вітовта  Лучеськ став другою столицею Великого Литовського князівства,  керована ним територія перетворилася у потужну державу, Вітовт придушував сепаратистські помисли удільних князів, послідовно протидіяв експансії московського князівства (історія, як бачимо, розвивається по спіралі) і домігся розширення своїх володінь.

Чим був з’їзд монархів 1428 року для тодішньої Європи? Чому він важливий для нас? Аби отримати відповіді наці питання, у Луцьку презентували просвітницький проект «1429: з’їзд європейських монархів у Луцьку». Я зазначила на презентації проекту начальник управління туризму і промоції Луцька Катерина Теліпська, дехто надає цій події надзвичайної ваги, інші — ставляться скептично. Але незаперечним є той факт, що для Луцька з’їзд європейських монархів став історичною віхою, адже після нього місто здобуло європейське визнання. Про події з’їзду за останні два століття написано чимало наукових праць як українськими, так і іноземними авторами. Тема з’їзду стала сюжетом художніх книжок та полотен. Але повного розуміння значення та його історичної ваги досі немає. Для того щоб зрозуміти епоху, в яку відбулась ця подія, її історичні, політичні, культурні передумови, управління туризму і промоції міста спільно з КП «Центр туристичної інформації та послуг», а також з Волинським краєзнавчим музеєм та його відділами, Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки, за підтримки краєзнавців та істориків і розпочав просвітницький проект публічних лекцій, екскурсій, виставок, квестів «1429: з’їзд європейських монархів у Луцьку». Упродовж року в лучан і гостей міста буде унікальна можливість дізнатись, для чого був організований з’їзд, чому він відбувся саме у Луцьку, про видатних особистостей того періоду, тогочасне суспільство, політику, релігію, культуру, музику, живопис, моду та кухню.

Значний внесок в дослідження  епохи шляхетної історії Волині і древнього Лучеська свого часу зробила газета «День». У кількох випусках глянцевого додатка до газети — «Маршрут №1», зокрема «Волинь — спокійна сила» і «Про Данила. Короля Волині і Галича» — багато матеріалів, які також доповнять дослідження нинішніх істориків і краєзнавців, про витоки української шляхетності і книга «Дня» «Корона, або Спадщина Королівства Руського».

Одним із перших заходів у межах проекту «1429: з’їзд європейських монархів у Луцьку» стане публічна лекція історика і краєзнавця Тетяни Яцечко-Блаженко «Князь Вітовт Великий та його жінки». Жінки — це мати Вітовта, язичницька жриця Бірута, яка від початку давала обіт невинності, три його дружини і донька Софія. Як кажуть, дуже інтригує, а це лише початок...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати