Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мін’юст готує реформу виконавчої служби

Серед новацій: планшети для оперативності, грошова мотивація та співпраця із суддями
08 вересня, 11:16

Міністерство юстиції України спільно з Радою з питань судової реформи при Адміністрації Президента підготували пакет законопроектів щодо змін у роботі виконавчої служби — щоб мотивувати працівників і підвищити показники виконання судових рішень. За словами міністра юстиції Павла Петренка, наразі виконується лише п’ята частина судових рішень. А звідси — й недовіра громадян, й недосконалість судової системи в цілому.

Документи вже зареєстровано у Верховній Раді. Мін’юст сподівається на їхнє ухвалення в цілому в жовтні. Основні новації — це грошова мотивація для виконавців: якщо успішно виконають судове рішення, отримують премію (нарахування залежить від того, яку суму боргу вдалось стягнути з боржника); автоматичний розподіл справ між ними, як це наразі працює в судах; співпраця із суддями, котрі виносили рішення: нове технічне забезпечення, зокрема планшети з новими програмами для онлайн-роботи. І найголовніше — відтепер в Україні запрацює інститут приватних виконавців — так само, як паралельно з державними працюють приватні нотаріуси.

«Нова філософія до виконання судових рішень, новий підхід, а саме — введення приватних виконавців, спрощення процедур і доступ до судових рішень простих українців, мотивація не просто на словах, а через технічне та матеріальне забезпечення, дасть можливість виконати завдання, яке полягає в ефективному виконанні рішень», — переконаний Павло Петренко.

Як пояснив заступник міністра з питань виконавчої служби Сергій Шкляр, із появою приватних державні служби будуть розвантажені, бо зараз на одного виконавця припадає аж 157 справ. Далі — зменшаться видатки з державного бюджету на фінансування ДВС, створяться нові робочі місця (є шанс юридичній когорті випускників знайти себе) і з’явиться конкуренція.

Також буде створено Асоціацію приватних виконавців, членство в якій буде обов’язковим; підготують Кодекс етики приватних виконавців, за порушення якого можна навіть втратити ліцензію на професійну діяльність. «Але приватники не зможуть розглядати справи, що стосуються держави: органів місцевого самоврядування, також виконавчі провадження про конфіскацію майна, про вселення-виселення фізичних осіб, і ті справи, що стосуються недієздатних осіб чи тих, чия дієздатність обмежена», — додає Сергій Шкляр.

У Мін’юсті вірять в успіх пропонованих змін. Так, із травня в Києві, Сумській області та центральному апараті виконавчої служби було запроваджено пілотний проект: саме з грошовою мотивацією для виконавців, з новим програмним забезпеченням, котре дозволяє користуватися планшетами та мобільними пристроями і вносити дані відразу, приміром, під час арешту майна, опису чи фотографування. І, як переконує Павло Петренко, за п’ять місяців проекту виконавці реалізували річний план.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати