Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музей — у робочому кабінеті

На Вінниччині рятувальник зібрав унікальну колекцію моделей рятувальної техніки
11 лютого, 18:36
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Пожежні машини, гелікоптери і танки — загалом майже сотню моделей спецтехніки зібрав у своєму робочому кабінеті головний рятувальник Немирова Олександр ДОВГИЙ. Свій міні-музей він почав створювати ще десять років тому. Першим у колекції виявився автомобіль американської служби порятунку. Його власник колекції називає найціннішим, бо саме цю модель подарувала йому дружина з нагоди професійного свята і з неї все й почалося.

«Раритетна міні-копія автомобіля американської служби порятунку «911» — це найдорожчий експонат, — каже Олександр Довгий. — Цю модель подарувала мені дружина на професійне свято. За технічною характеристикою, автомобіль містить цистерну з водою. Саме такі машини свого часу використовували для гасіння пожеж у великих житлових масивах».

Як і будь-який інший колекціонер, Олександр розшукує моделі для свого зібрання не тільки в магазинах, а й на блошиних ринках, інтернет-аукціонах, а також обмінюється ними з однодумцями. Нині в колекції рятувальника понад сто моделей техніки, причому це не одні лише автомобілі, а й катери, літаки ба навіть танки. Здебільшого спецтехніка американського і радянського зразка, зокрема автомобілі ВАЗ, «Нива», ГАЗ, «Волга», «Жигулів».

«Є кілька унікальних екземплярів — це, зокрема, автомобілі ручної роботи, які не мають аналогів у світі. Серед них і модель першої пожежної машини, яку мені привезли із Закарпаття. На її прикладі можна простежити, як за 100 років змінилися спецавтомобілі пожежної служби, — продовжує Олександр Довгий. — Адже це були одні з перших автомобілів, які використовувалися під час гасіння пожежі, уже потім з’явилися автомобілі з відкритим верхом, з цистернами з більшим вмістом води і з потужними насосами. І якщо раніше дзвіночком попереджали про те, що автомобіль їде, то зараз є більш потужні засоби».

Влітку, під час канікул міні-музей моделей рятувальної техніки традиційно відвідують школярі, які під час екскурсій знайомляться з рятувальною службою. У майбутньому, коли колекція стане багатшою, його планують відкрити для всіх відвідувачів. А взагалі Олександр Довгий планує відкрити музей служби «101» у Немирові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати