Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми не маємо права на політичну амнезію»

Під стінами Верховної Ради відбулася Всеукраїнська акція за виборчу реформу
06 вересня, 19:03
ФОТО ГАННИ ГРАБАРСЬКОЇ, ГРОМАДСЬКИЙ РУХ «ЧЕСНО»

6 вересня під стінами парламенту більш ніж десять громадських організацій та політичних партій організували акцію з вимогою провести виборчу реформу. На думку активістів, чинні виборчі правила часів Януковича мають бути замінені лише пропорційною системою з відкритими регіональними списками. Тим паче, ця реформа була обіцянкою чинного президента після Революції гідності.

Акція відбувалася під прапорами Національного корпусу, Громадського руху «Хвиля», ДемАльянсу, Громадського руху «Чесно», політичної партії «Самопоміч» та інших. Партійних стягів було так багато, що захід видавався радше передвиборчим парадом.  «У новому виборчому законі є норма про відкриті партійні списки. Важливо, щоб люди обирали людей, знали, хто вони є і чим дихають. Зараз, як і на цьому Майдані перед Верховною Радою, за прапорами політичних сил людей не видно. Є прапор, а де люди? Поки ми не подолаємо цю проблему і не домовимося діяти за чіткими правилами, які ми для себе встановимо, то будемо приречені на поразку. Давайте бачити людей та один одного»,      — з такими словами виступив Андрій Шараскін, захисник Донецького аеропорту, керівник громадської організації «ДІЯ».

Передвиборчі гасла лунали і зі сцени — багато політичних осіб сприйняли акцію як майданчик для початку президентської кампанії. Крім проблеми виборчого законодавства, думки розпорошувались і на боротьбу з олігархами, і проблеми бідності українців тощо.

Підтримати реформу прийшло близько тисячі людей, та коли з Верховної Ради вийшли депутати з промовами, учасників акції значно поменшало. Перед людьми виступили Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Дмитро Добродомов та інші.

«До 100 річчя нашої державності, коли ми зараз бачимо, як важко просунути виборчий кодекс, я пригадую 2014 рік, коли ми з Реанімаційним пакетом реформ вимагали нових правил гри, щоб уже після Майдану до парламенту прийшли інші політичні сили. Тоді нам не вистачило єдності, тому зараз заклик дуже простий — давайте системно діяти, аби цього разу забезпечити прозорість наступних президентських і парламентських виборів. Ми не маємо права на політичну амнезію. Крім Виборчого кодексу, нам важливо мобілізувати громадян, свідомі люди мають голосувати, а не продавати свій голос, бо так ми дискредитуємо парламент як інститут. Українці мають іти на вибори, не віддавати голоси за гречку і розбудовувати справжні партії. Лише тоді, разом із змінами Виборчого законодавства, ми дамо можливість політичній альтернативі», — висловилась народна депутатка Ганна Гопко.

Поки експерти й самі парламентарі не дають гарантій, що новий Виборчий кодекс буде ухвалено. На акції пролунав ультиматум Верховній Раді — якщо до 16 жовтня не розпочне розгляд цього питання, то буде оголошено безстрокову акцію громадської непокори.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати