Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Михайло Носаль — священник і травник

На Рівненщині знімають фільм про відомого земляка
13 серпня, 19:39

Документальну стрічку про почесного громадянина Рівного — священника і травника Михайла Носаля — знімають автори проєкту «Музейні оповіді» — наукова співробітниця Рівненського обласного краєзнавчого музею Галина Данильчук і журналістка Валентина Романюк.

«Епізоди фільму знімаємо у Рівному та Дубні, де жив і працював панотець Михайло Носаль, — розповідає Галина Данильчук.. — «Оживити» образ священника творча група доручила відомому в краї дубенчанину, музейнику та археологу Юрію Пшеничному».

Михайло Носаль у 1929-1935 роках мешкав у Дубні, де був настоятелем Свято-Іллінського собору. У 1935 році він був призначений настоятелем Свято-Успенської церкви в Рівному, поблизу якої він поселився з сім’єю.

Окрім того, кожну вільну хвилину Михайло Носаль присвячував вивченню рослинного світу, досліджував можливості використання лікарських рослин для подолання хвороб і оздоровлення організму людини. Не припиняв занять травознавством він і під час Другої світової війни.

Документи свідчать, що Михайло Носаль був високоосвіченою людиною, знав кілька мов, мав велику бібліотеку, значну частину якої складали книги з біології, хімії, фізіології, фармації. Свої багаторічні дослідження він занотовував і сподівався, що рано чи пізно його багатий досвід лікування травами стане доступним людям.

Справу батька продовжив син Іван Носаль. Саме його стараннями у 1958 році вийшла з друку книга рівненських травознавців Михайла та Івана Носалів «Лікарські рослини і способи їх застосування в народі». Вона швидко стала надзвичайно популярною і перевидавалася кілька разів. Це було чи не перше українське видання, де наведені точні назви рослин і докладно зазначені способи їх застосування у народній медицині, вказані час збору рослин, способи їх сушіння та зберігання.

А 1992 року побачила світ книга Івана Носаля «Від рослини — до людини», яку назвали своєрідною енциклопедією рослинного світу України. Видання можна вважати не лише підсумком траволікувальних знань та досвіду Носалів, а й пам’ятником відомому травнику Михайлу Носалю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати