Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині активно продають первоцвіти

Співробітники екологічної інспекції вже розпочали рейдові перевірки збору, перевезення та торгівлі рослинами, занесеними до Червоної книги України
10 січня, 10:03
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Через аномально теплу зиму у вінницьких лісах розцвіли підсніжники. І попри те, що ці квіти занесені до Червоної книги, вінничани масово їх зривають та продають. Найбільш підприємливими виявилися жителі Вороновиці, яка розташована неподалік від Вінниці. Першоцвіти вони реалізують прямо на трасі, просячи за букетик 25—30 гривень. Головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Юрій Дубовий каже, що вже направили листа до Вороновицької селищної ради, вимагаючи вжити необхідних заходів, щоб притягнути браконьєрів до відповідальності. Впіймати торговців первоцвітами на місці екологічній інспекції ніяк не вдається.

«Люди розповідають, що бачили, як на трасі продавали первоцвіти. Ми кілька разів виїжджали на вказане місце, але нікого не зловили. Знаючи, що традиційну весняну красу продають неподалік Вороновиці, причому для реалізації використовують людей з інвалідністю або малолітніх дітей, ми звернулися до місцевої влади з клопотанням протидіяти незаконному продажу цього рідкісного виду рослин. Відповідно до українського законодавства, за таке правопорушення передбачений штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів, — коментує Юрій Дубовий. — Співробітники екологічної інспекції вже розпочали рейдові перевірки збору, перевезення та торгівлі рослинами, занесеними до Червоної книги України. Щоправда, поки що браконьєрів не виявили. А тому просимо всіх свідомих вінничан повідомляти про факти продажу первоцвітів до екологічної інспекції за стаціонарним номером телефону: (0432) 51-31-49 або з скидати фото з факту продажу на електронну адресу відомтва: [email protected]».

ДОВІДКА «Дня»

На території України росте три види підсніжників: Ельвеза, складчастий та звичайний білосніжний. Усі вони занесені до Червоної книги України. На Вінниччині найбільш розповсюдженим вважається підсніжник білосніжний. Рослина користується чималим попитом. Щороку її масово збирають для продажу або пересадки. Через це у багатьох місцевостях, де колись підсніжників було багато, вони зникають або зникли.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати