Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На вісім мільйонів енергозберігаючих лампочок

У Дніпрі відкрили один з найсучасніших енергетичних об’єктів України — підстанцію «Наддніпрянська»
27 червня, 10:26

Вона має забезпечити електроенергією весь центр міста й метрополітен, що будується. Крім того, створить додаткові можливості для розвитку інфраструктури одного з найбільших промислових міст України. Будівництво нової підстанції тривало майже два роки. Фінансування здійснювалося за рахунок інвестиційної програми «ДТЕК Дніпровські електромережі», яка вклала в проект понад 370 млн грн. На новій підстанції встановили сучасне автоматичне устаткування — останні європейські розробки у сфері енергетики. Площа підстанції становить 3200 квадратних метрів. Вона обладнана двома трансформаторами по 40 мегавольт-ампер кожен. Цього вистачить, щоб забезпечити електроенергією 300 тисяч жителів центральних районів Дніпра й станції метрополітену, що будуються, а також нові житлові будинки й підприємства. Крім того, на підстанції встановлено високовольтний розподільний пристрій, що займає 80 кв. м., — у 15 разів менше, ніж старий аналог. Підстанція повністю автоматизована, а її управління здійснюється дистанційно. Це дозволяє підвищити якість електропостачання клієнтів і істотно скоротити час реагування на нештатні ситуації в мережах. Оперативне перемикання на резервні лінії здійснюється з диспетчерської без  виїзду фахівців. Така сучасна комплектація робить підстанцію дуже компактною й зручною для розміщення в умовах великого міста.

«Цей проект має велике значення для розвитку міської інфраструктури. Останнім часом енергоспоживання в Дніпрі зростає, особливо в центральній частині міста. Коли замислювався цей проект, міська влада була обома руками «за». Збільшуються можливості не лише для забезпечення електрикою жителів міста, а й для метро. Ми пишаємося тим, що саме в Дніпрі такі проекти реалізуються. Це  робочі місця й внесок у міську інфраструктуру», — сказав на відкритті підстанції міський голова Борис ФІЛАТОВ.

Фахівці зазначають, що це перша підстанція, побудована ДТЕК за останні сім років. Подібних енергооб’єктів в Україні — поки одиниці. «Ми постійно інвестуємо в розвиток інфраструктури регіону, головна мета — забезпечити жителів Дніпра й області безперебійним і якісним електропостачанням. Складність проекту була й у тому, щоб побудувати потужну підстанцію на маленькій площі. Це вимагало, зокрема, істотних капіталовкладень, і нам це вдалося. У рамках будівництва підстанції ми звільнили понад 30 гектарів землі, замінивши старі повітряні опори й лінії, багато яких будувалися ще 1932 року, на підземні», — розповів генеральний директор «ДТЕК Дніпровські електромережі» Вадим КУХТІЙ.

Як повідомляють у компанії, будівництво підстанції «Наддніпрянськая» розпочалося в квітні 2017 року. Під її споруду була виділена занедбана ділянка на схилі Лоцманського спуску. При будівництві підстанції демонтували 180 тонн старих опор і ліній. Замість них до підстанції тепер ведуть 5,5 км підземних ліній на глибині двох метрів. Потужності підстанції вистачає для того, щоб запалити 8 млн енергозберігаючих лампочок. Новий енергооб’єкт пройшов сім експертних оцінок, які підтвердили його екологічність і безпеку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати