Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

НАН України: вибір майбутнього

Наукова спільнота обирає новий керівний склад — і новий вектор розвитку — Академії наук
07 жовтня, 19:30

У Національній академії наук учора, 7 жовтня, розпочалися вибори президента, котрі переносилися ще з весни. Власне, зробити свій вибір вчені могли із 10 до 19 години на 15 виборчих дільницях (в залежності від напрямів науки, де голосують вчені фізико-математичних, хіміко-біологічних та соціогуманітарних дисциплін). Тож на момент підготовки номеру ім’я переможця не було відомо.

Додало інтриги те, що напередодні виборів, 6 жовтня, свою кандидатуру зняв Богдан Данилишин. Пояснив це тим, що «старався привернути увагу до проблем науки, але політиків більше цікавлять місцеві вибори, дилетантів — догана Рожковоі і Ко, а реально проблеми подальшого розвитку науки в Україні фактично нікого».

Нагадаємо прізвища решти кандидатів (в алфавітному порядку), за яких голосували науковці: хімік В’ячеслав Гончарук; фізик Анатолій Загородній; біохімік Сергій Комісаренко; матеріалознавець Володимир Семиноженко (власне, з позиціями більшості претендентів читачі «Дня» мали можливість ознайомитися у їхніх публікаціях на сторінках видання).

Конкуренція небувало гостра, прогнозувати, хто переможе, не беруться навіть експерти. Але «не під запис» люди, які в курсі справи, стверджують, що найбільшу увагу привернули програми академіків А. Г. Загороднього, В.П. Семиноженка та С.В. Комісаренка. З цими програмами вже мала змогу ознайомитись наукова громадськість. Безпосередньо у день виборів кандидати презентували їх ще раз під час спілкування із виборцями в онлайн-форматі.

Непередбачуваності цим виборам додає те, що в них вперше беруть участь не лише академіки та члени-кореспонденти НАН, але і представники наукових інститутів — кандидати та доктори наук. Підкреслюємо: вибори таємні.

Інтрига зберігається до останнього моменту. Ці вибори є винятково важливими для майбутнього української науки як такої. Тим більше, що обирається не лише президент, а й весь склад Президії НАН України. 9 жовтня відбудеться голосування за віцепрезидентів академії.

Про підсумки виборів читайте в одному з найближчих випусків «Дня».


P.S. Увечері 7 жовтня стало відомо, що новим очільником НАН України став Анатолій Загородній. За нього віддали 426 голосів із 634.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати