Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навіщо Україні Паризька угода?

Екологи закликають Петра Порошенка підписати міжнародний договір щодо подолання наслідків кліматичних змін
21 квітня, 12:05
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Низка неурядових організацій надіслала президенту України відповідне відкрите звернення. Підписання заплановане під час зустрічі Генеральної Асамблеї ООН 22 квітня 2016 року в Нью-Йорку. Як прокоментувала експертка Національного екологічного центру України Марія Сторчило, поки на сайті Адміністрації Президента немає офіційного підтвердження візиту, так само відсутні списки представників України на сайті ООН.

Нагадаємо, Паризька угода об’єднує світ задля боротьби з наслідками кліматичних змін, зокрема, ставить за мету запобігти підвищенню температури на Землі більше, ніж на 2°С. «Підписання угоди — це певне політичне рішення, яке визначає: Україна зі світом чи йде проти течії. Оскільки ЄС є лідером кліматичної політики, він просував підписання цієї угоди. Наш підпис на цьому документі означатиме, що будемо рухатись у напрямі європейської політики, — пояснює Марія Сторчило. — Якщо Україна не підпише цієї угоди, це означає, що для нас такі нагальні питання, як енергоефективність та відновлювальні джерела енергії, неактуальні».

Попри вдале географічне розташування, наша держава відчуває наслідки змін клімату, перші ознаки — аномальна спека, весняні снігопади та навіть літні заморозки. Наразі ми зобов’язались до 2030 року скоротити викиди шкідливих речовин на 40%. Як додає експертка НЕЦУ, згідно з Паризькою угодою кожні п’ять років країни мають переглядати ці завдання та збільшувати свої зобов’язання у боротьбі з кліматичними змінами. Ще одна умова угоди — її підписанти мають розробити довгострокову стратегію розвитку економіки, що базуватиметься на утриманні нинішньої температури на Землі. Тобто Україна має засвідчити міжнародним партнерам, що йде в ногу з кліматичною політикою світу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати