Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Неочікуваний локдаун

У МОЗ дорікнули, що українці не змогли підготуватися до нових карантинних обмежень
11 січня, 19:23

Від початку локдану українці обурюються його непродуманістю та дивацькими рішеннями. Чому в одному магазині неможливо придбати одночасно лампочки та хліб, тоді як продуктові ярмарки, де дають, приміром, горішки на пробу з одного мішка, під заборону не потрапили? Чому зоомагазини працюють, а крамнички з будматеріалами — ні? Чи вірус по-різному розповсюджується?

І чому в період новорічно-різдвяних свят попри локдаун продовжували працювати готелі та гірськолижні курорти? Цього року дорогою до Буковелю утворювалися затори.  У соцмережах з’являлись фото із чергами на підйомники. Так само продовжує роботу громадський транспорт, при чому переповнений. Тож скупчення людей не вдається уникнути.

Одним словом, питань накопичилось чимало. На них спробував відповісти міністр охорони здоров’я Максим Степанов на своєму учорашньому брифінгу (11 січня). Передусім він зазначив, що в українців було достатньо часу, щоб підготуватися до локдауну і завчасно купити необхідні шкарпетки і футболки. Адже постанову щодо введення жорсткого карантину прийняли ще 9 грудня.

«Тобто ми заздалегідь, за місяць розповіли і показали, що буде можливо в країні, а що — неможливо. Достатньо чітко розповіли. Наприклад, які товари будуть у вільному продажі і можна буде спокійно їх купувати. Які магазини будуть відчинені — які торгують продуктами харчування, засобами гігієни, побутової хімії, медичними виробами, лікарськими засобами, а які магазини будуть зачинені, — розповідав Максим Степанов. — І я вважаю, що до цих 16 днів, які ми відвели на карантин, можливо було підготуватися. Що таке підготуватися? Точно було можливо розрахувати, яка кількість нових шкарпеток або футболок потрібна людині на цей час».

Звісно, ніхто не виключає можливості купувати необхідні товари онлайн. Правда, полагодити блискавку на куртці чи замінити деталь у блендері, про що вже пишуть українці, можливо наживо. Тож пояснення міністра про локдаун викликали чергову порцію нерозуміння — то яку ж мету переслідує жорсткий карантин із 8 по 24 січня? На щастя, зараз в Україні щодоби фіксують від 4 до 6 тисяч нових інфікованих на ковід, медики кажуть про зменшення госпіталізацій. Та й сенс локдаунів в інших країнах у тому, щоб обмежити контакти людей. Це такий собі домашній арешт, коли виходити з домівки можна лише у крайньому випадку — купити продукти чи ліки, відвідати лікаря, вигуляти домашнього улюбленця або дістатися до роботи, якщо неможливо перейти на дистанційний формат.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати