Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нервовий зрив» у Донецьку

Мирні жителі вимагали у лідерів «ДНР» відвести збройну техніку з житлових кварталів
16 червня, 11:18
ДОНЕЦЬК, 15 ЧЕРВНЯ 2015 РОКУ / ФОТО 62.UA

Учора, 15 червня, в Донецьку, окупованому бойовиками, протестували жителі селища Жовтневого, яке часто потрапляє під обстріли. Близько 500 людей зібралися біля будівлі, де раніше працювала Донецька обласна державна адміністрація. Головна вимога протестувальників — відвід збройної техніки «ДНР» із Жовтневого. Селище розташоване на околицях Донецька, поблизу аеропорту. У житлових кварталах бойовики «ДНР» розташовують військову техніку і ведуть обстріли. Артилерійські снаряди прилітають у відповідь, місцеві регулярно зазнають поранень та гинуть.

Люди, як видно з відеозапису кореспондента «Новой газеты» Павла Канигіна, просили житло в центрі Донецька — замість зруйнованих домівок у Жовтневому. Також деяка частина протестувальників вимагала, щоб «ДНР» активніше наступала на українських військових.

Мітингувальники перекрили центральну вулицю Донецька — Артема. До обуреної громади вийшов «голова» «ДНР» Олександр Захарченко, який пропонував людям, щоб вони допомогли «зробити мир». Коли Олександр Захарченко поїхав, протест спав, люди поступово розійшлися. Як пише кореспондент «Новой газеты» Павло Канигін, представники «поліції» «ДНР» перевіряли документи у деяких мітингувальників.  Утім, невідомо, щоб когось затримували.

Денис КАЗАНСЬКИЙ, журналіст родом із Донецької області прокоментував ситуацію:

— Гадаю, людей просто «дістало». Відомості про мітинг у Донецьку в мене уривчасті — не був там присутній. Судячи з цього, схоже, у людей здали нерви, вони прийшли вимагати якихось дій, припинення обстрілів. Не дивно, адже люди сидять без грошей, під обстрілами, і ніхто не розуміє, за що це. За великим рахунком, усі розуміють, що з себе являє «ДНР» — мародерство та грабежі не приховати. Люди потихеньку усвідомлюють, що порядки старі, тільки їх підтримують нові обличчя,  за якими стоять ті ж самі постаті. Тому в тих, хто щодня сидить під обстрілами, притупився інстинкт самозбереження. Мабуть, люди вирішили: розстріляють — так розстріляють, але сил терпіти немає.

Навряд чи буде якийсь результат від такого мітингу. Мабуть, представники «ДНР» спробують цю ситуацію якось обіграти, вкотре звалити все на «варварів з України», зам’яти конфлікт і ніяк не відреагувати. Захарченко — незаконно обраний президент, який має когось слухатися. Він поставлений керувати «ДНР», щоб вести війну та влаштовувати провокації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати