Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нездорова атмосфера

За даними ВООЗ, через поганий стан довкілля кожні дві години в Україні помирають троє людей
18 жовтня, 10:41

Інформацію озвучив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. Також стан довкілля погано впливає на українську економіку. На сайті Мінекології наводять слова Остапа Семерака про те, що Всесвітній економічний форум відводить Україні 77-ме місце серед 144 країн, оцінених під час складання Індексу глобальної конкурентоспроможності. Фактори, що вплинули на таку оцінку, — корупція та нестале використання природних ресурсів. Економіка країни внаслідок впливу цих негативних факторів може втрачати до 11% ВВП. «Лише через високий рівень забруднення атмосферного повітря Україна може втрачати до 15% врожаю», — додав Остап Семерак.

Чому Всесвітня організація охорони здоров’я так негативно оцінила вплив довкілля на здоров’я українців? Алла Войцеховська, еколог міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», коментує: «Ключові чинники такого впливу — викиди забруднюючих речовин. Тобто, викиди промислових підприємств та автотранспорту. Друге — відсутність контролю за станом довкілля і викидами в атмосферу. Частково цей контроль відбувається, але є багато передумов. Так, щоб здійснити плановий контроль підприємства, Держекоінспекція має попередити його за десять днів. Щоб провести позапланову перевірку, треба виїхати за зверненням самого суб’єкта господарювання або фізичної особи. На стан довкілля впливають неконтрольовані, неочищені скиди або викиди забруднюючих речовин. Третій фактор — неналежне поводження з відходами, особливо І—ІІІ класів небезпеки. Сюди можна віднести і неконтрольоване використання хімічних речовин, зокрема пестицидів».

На думку еколога, в Україні треба суттєво змінити систему екологічного контролю. Зокрема те, що контроль підприємств можуть здійснювати тільки Держекоінспекція та Держпродспоживслужба. «Також треба зобов’язати підприємства встановлювати фільтри для очищення викидів в атмосферу, модернізувати очисні споруди — це ще лояльно сказано, бо фактично їх треба побудувати заново, — додає Алла Войцеховська. — Крім цього, необхідно зобов’язати підприємства встановлювати локальні очисні споруди, щоб зменшити навантаження на населені пункти. В Європі кожне підприємство має встановити такі споруди, щоб у міську каналізацію потрапляли очищені стічні води».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати