Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Одещина: заворушення на етнічному підґрунті

Через загрозу заворушень на етнічному підґрунті Ромську громаду збираються виселяти з села на півдні Одещини
28 серпня, 13:41
Фото з сайту izmacity.com

В Ізмаїльському районі на Одещині неспокійно вже понад добу. Як повідомляє кореспондент газети «День», 27 серпня у селі Лощинівка сталося жорстоке вбивство дев’ятирічної дівчинки, яке спричинило погроми будинків представників ромської спільноти. Як розповіли місцеві жителі, увечері 26 серпня вітчим дівчинки разом зі своїм другом розпивали спиртні напої у барі, де працює мама вбитої. Пізніше, коли мати повернулася додому, то застала п’яного чоловіка, який спав, але дівчинка зникла. Малу знайшли вранці 27 серпня у покинутому будинку. Як пояснили кореспонденту у прес-службі місцевої поліції, на тілі дитини було знайдено численні ножові поранення. Водночас, за інформацією поліції, після проведення експертизи було доведено, що дівчинку не ґвалтували. На місце злочину виїхали співробітники Головного управління Національно поліції України в Одеській області і невдовзі підозрюваного було затримано. Ним виявився 20-річний місцевий житель, приятель вітчима вбитої, з яким вони напередодні відпочивали у барі.

Однак після того, як ця інформація стала відома селянам, увечері в суботу біль сільради зібралося близько трьохсот місцевих жителів. Розлючені люди вимагали покарати вбивцю, а також негайно виселити із Лощинівки всіх представників ромської національної спільноти. Причиною стало те, що підозрюваний є ромом за національністю. Після цього селяни вирушили до будинків ромів та почали трощити будівлі та майно, один будинок навіть підпалили. На щастя, їх мешканці встигли втекти із села до початку погромів, тож ніхто не постраждав. На охорону громадського порядку в село прибули співробітники поліції з Головного управління Національної поліції в Одеській області, працівники оперативного підрозділу. Підозрюваного у убивстві затримано, йому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.115 п.2, п.10 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Водночас за фактом погромів відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 194 (знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

Як розповіла кореспонденту «Дня» голова Ізмаїльської райдержаміністрації Валентина Стойкова, сьогодні вдень, 28 серпня, у селі відбулися сходи громадян за її участю: «Мені незрозуміла позиція голови сільради, який повідомив мені про заворушення у селі аж о 20:50, коли ситуація давно вийшла з-під контролю. Мені також невідомо, чому він нічого не робив, знаючи, що в очолюваному ним селі три роки мешкають люди без реєстрації. В одному будинку мешкають 15 людей, наприклад. Селяни обурені, вони стверджують, що чимало представників ромської спільноти займаються наркоторгівлею. Звісно, це не виправдовує погромів, але чому на скарги селян закривали очі місцева влада і поліція, сказати важко. Поки що мені вдалося дещо заспокоїти людей, але найближчим часом ми проведемо зустріч з лідерами ромської спільноти і вирішуватимемо питання про виселення ромів із села, інакше нічим хорошим це не закінчиться», - розповіла В. Стойкова. Відзначимо, що, як повідомила «Дню» інспектор Ізмаїльського відділення Нацполіції, майор Олена Капшук, після завершення сходів виникла ще одна небезпечна ситуація, яка свідчить про те, що конфлікт не врегульовано досі: «Після зібрання мешканці помітили на обійсті, де мешкають роми, трьох жінок, які прийшли забрати речі. Натовп кинувся до них з вигуками: «Геть із нашого села». Поліція встигла всадовити жінок у свою машину та покинути місце події, аби убезпечити жінок від розправи», - повідомила співробітниця поліції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати