Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Омбудсмен для звірів

Зоозахисники просять Президента запровадити посаду Уповноваженого з питань захисту тварин
23 серпня, 10:52
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

В Україні почастішали випадки живодерства, і активісти-зоозахисники вважають, що ця проблема стосується всіх громадян, тому що існування такого явища свідчить про моральний стан суспільства. Так, вони наводять приклад Олексія Святогора, який вбив понад три тисячі собак, але за кілька років перетворився на «шоумена, який ходить з каналу на канал і розповідає, як він вбиває тварин». Понад 20 судових засідань у його справі не дали результатів.

На жаль, в Україні не діє закон, який захищає тварин від жорстокого поводження, ухвалений два роки тому. Тому представники зоозахисних організацій звернулися до Президента Володимира Зеленського з проханням запровадити посаду Уповноваженого з прав тварин.

«Проблема існування живодерства в Україні існує через відсутність політичної волі до її вирішення та недосконалість нашого законодавства. Ми знаємо, хто винен і що робити, але нас ніхто не чує. Основна проблема — небажання Кабміну імплементувати Європейську конвенцію захисту прав тварин, яку Верховна Рада ратифікувала ще 2013 року. Я звертаюся до Президента України Володимира Зеленського з проханням звернути увагу на великі проблеми, які нині є в Україні в зоозахисній сфері. Ініціативна група пропонує створити при апараті президента на громадських засадах посаду Уповноваженого президента з прав тварин, якщо ми справді хочемо наблизитися до європейських цінностей»,  — заявила зоозахисниця, голова ГО «Еко-логіка» Інна СТАНІШЕВСЬКА.

За її словами, для діяльності омбудсмана вже практично все готово: громадськість напрацювала Концепцію вигідного і гуманного співіснування  людей і тварин в українських містах, а представники організацій, які опікуються захистом тварин в регіонах, теж  готові працювати над  покращенням ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати