Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Парад презентацій»

Третій день Форуму видавців видався насиченим на представлення знакових видань
15 вересня, 19:52
Фото Артема СЛІПАЧУКА, "День"

24-й Форум видавців у Львові за традицією створює приємний головний біль для кожного книгомана, адже щовечора доводиться засиджуватися перед програмою наступного дня, плануючи, куди б навідатися завтра. І нам добряче прийшлося поламати голову, як усе встигнути відвідати, жаліючи, що не до снаги людині перебувати у двох, трьох, а то й чотирьох місцях одночасно.

Як ви уже знаєте, саме 15 вересня успішно відбулася «прем’єрна» презентація книжкової новинки «Дня» «Корона, або Спадщина Королівства Руського» за участю Лариси Івшиної та команди авторів. Однак не минули ми увагою й решту найцікавіших подій п’ятниці на Форумі видавців.

Зранку в дзеркальній залі Палацу Потоцьких відбулася презентація роману Юрія Косача «Сузір’я лебедя». Директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович відзначив, що це вже їхнє третє видання літературної спадщини племінника Лесі України, блискучого, але вельми контроверсійного українського письменника-еміґранта Юрія Косача. Упорядник видання став українсько-канадський літературознавець та письменник Марко-Роберт Стех. Під час презентації він наголосив, наскільки важливо нині відкривати для українців Юрія Косача, який раніше в Україні був зовсім не знаний. Марко Стех відзначив, що письменник відчував глибоку прив’язаність до родини Косачів-Драгоманових, а роман «Сузір'я Лебедя» – це «родинний портрет в інтер'єрі» української шляхетської родини напередодні Першої світової війни. Цікаво, що деякі персонажі цього твору наділені певними рисами реальних членів родини Косачів-Драгоманових, втім цей роман – не спогади і не історія конкретної родини, а заворожливий узагальнений символ світу «старої шляхетної України».

Тим часом у стінах Першого театру відбулася дискусія Ізабелли Хруслінської, Йосифа Зісельса та Оксани Забужко на тему «Нова Україна – Нова Європа. Українці, євреї, поляки: переформатування ідентичності». Відзначимо, що незабаром інтерв’ю польської журналістки Ізабелли Хруслінської можна буде прочитати на сторінках «Дня».

Одною з найбільш очікуваних подій третього дня Форуму стала презентація нового роману Сергія Жадана «Інтернат» про російсько-українську війну очима вчителя з Донбасу

Також 15 вересня  у «Копальні кави» відбулася презентація ґрунтовного дослідження «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти» львівської вченої Оксани Кісь. І якраз у п’ятничному номері «Дня» вийшло друком інтерв’ю з авторкою цієї книги, під час якого вона влучно резюмувала, чому ж присвячена її праця: «Загалом ця книжка не про ГУЛАГ, а про те, як жили у ньому українські невільниці. Нам звично думати про жінок-політв’язнів як про безправних жертв тоталітарного режиму, описуючи їхнє існування у категоріях страждань, принижень, наруги, яких вони зазнали у таборах. Однак такий погляд не дозволяє нам побачити у цих жінках людей, які не підкорилися системі та самим фактом свого існування продовжували чинити спротив режимові. Моя книжка, власне, про оцю невидиму жіночу дієздатність — про жіночі стратегії пристосування, виживання і протидії руйнівному впливу таборів на особистість невільниць. Українки, як свідчать спогади колишніх невільниць, не почували себе безсилими та безпомічними жертвами, які пасивно прийняли свою долю, аж ніяк! Навпаки, вони шукали і знаходили способи зберегти хоча б якесь фізичне і психічне здоров’я, підтримуючи одна одну. Всупереч заборонам, вони гуртувалися у спільноти, творячи таку собі «українську діаспору» в таборах, вони співали, малювали, писали вірші, вишивали, молилися і відзначали свята, народжували дітей і кохали... Далеко не усім вдалося вижити, але ті, хто зміг подолати режим, свідчать проти нього. Ця книга про перемогу над смертю і про жіноче обличчя цієї перемоги» (повністю інтерв’ю можна прочитати за посиланням).

Також на особливу увагу заслуговувала презентація книжки оповідань Катерини Калитко «Земля загублених, або Маленькі страшні казки». Окрім представлення книжкової новинки авторка також провела благодійну фотовиставку-аукціон. Виручені гроші передадуть на підтримку дітям кримських політв’язнів.

У форматі презентації аудиторію Форуму видавців ознайомили з стратегією розвитку та головними напрямами діяльності нещодавно створеної державної установи – Українського інституту книги. Ця подія, яку курувала директор інституту Тетяна Терен, передовсім, зацікавила видавців, літераторів, журналістів та інших небайдужих до подальшої долі української книги. Протягом років Форум видавців був саме тим середовищем, у якому і дозрівала ідея установи, яка матиме змогу формувати державну політику в питанні книговидання. Президент Форуму Олександра Коваль відзначила: «Створення Українського інституту книги почали обговорювати ще в 2005 році. Однак для того, щоб могла з’явитися така зовсім нова форма інституту, зміни потрібні були в інших сферах». Не доводиться сумніватися, що Форум видавців і надалі залишатиметься майданчиком, де тема інституту книги завжди буде в порядку денному.

Важлива подія 15 вересня відбулася у тематичному кластері «Філософія». Йдеться про презентацію книжки Володимира Єрмоленка «Ловець океану». Про те, що не договорив Гомер і що нового в Одіссея Єрмоленка, – на цю тему з автором поговорив Тарас Прохасько.

Відразу декілька цікавих подій були заплановані насамкінець третього дня Форуму.

По-перше, це презентація автора книги «Аеропорт», російсько-американського фоторепортера і журналіста Сергія Лойко і його україномовного видання роману-трилера про війну на Донбасі – «Рейс», у центрі якого – збитий на Донбасі «Боїнг».

По-друге, презентація історика, голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В’ятровича і його нової книжки «(Не)історичні миті: нариси про минулі сто років».

І по-третє, презентація «Антології української поезії ХХ століття: від Тичини до Жадана».

Нагадаємо, що 24-й Форум видавців у Львові проходить з 13 по 17 вересня. Найцікавіші події книжкового ярмарку «День» детально висвітлюватиме як генеральний інформаційний партнер Форуму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати