Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перша українська делегація в церкві Святого Духа

Закарпатські дослідники історії Першої світової війни відвідали меморіали у Словенії
25 вересня, 10:09
ПОКЛАДАННЯ ВІНКА ДО ПАМ’ЯТНИКА ЗАГИБЛИМ ВОЇНАМ НА ЦВИНТАРІ ЛОЧЕ

Група закарпатців, яким небайдужа історія рідного краю, у складі доцента УжНУ, лікаря-хірурга, дослідника й автора книжок про участь закарпатців у Першій світовій війні Юрія Фатули; журналіста, директора Інформаційно-видавничого центру УжНУ Василя Ільницького; видавця, директора ТОВ «Патент» Івана Ключевського, а також підприємців та громадських діячів Василя Білича і Богдана Пранничука, минулого тижня відвідала військово-меморіальні об’єкти у Словенії й ушанувала пам’ять полеглих у кровопролитних боях Першої світової війни земляків.

Закарпатці стали першою українською делегацією, яка відвідала меморіальну поминальну церкву Святого Духа на Яворці в Юлійських Альпах неподалік міста Толмін, збудовану упродовж березня — листопада 1916 року. Її збудували солдати 3-ї гірсько-піхотної бригади австро-угорської армії у пам’ять побратимів, котрі загинули на фронті Ізонцо, на гірських вершинах Мерзлий Верх (1359 м), Воділ Верх (1053 м), Планіна Слеме (1448 м), Рдечі Роб (1913 м) у 1915 — 1917 роках під час боїв з італійською армією.

ПАМ’ЯТНИК НА ЦВИНТАРІ В ЛОЧЕ / ФОТО АВТОРА

 

Церква Святого Духа 2007 року офіційно внесена до реєстру історичних об’єктів Європейської культурної спадщини на території Словенії і є діючим храмом, у якому по святах правляться меси. Крім того, церква є одним із основних об’єктів військово-історичного туризму в Юлійських Альпах. Усередині церкви на прикріплених до стін масивних дубових плитах викарбовано імена 2654 загиблих вояків австро-угорської армії. Серед них — 71 воїн, мобілізований на війну з теренів нинішнього Закарпаття: 56 вояків із 66-го Унгварського піхотного та 15 вояків із 85-го Мараморосько-Угочанського піхотного полків. На вшанування пам’яті полеглих співвітчизників закарпатці поклали вінок, запалили лампадки і залишили запис у Книзі відвідувачів.

По тому в супроводі директора департаменту туризму міста Нова Горіца пана Андрія Компари вони відвідали військовий цвинтар Лоче біля міста Толмін. Як засвідчує пам’ятна плита, тут поховано майже шість тисяч вояків австро-угорської армії, які загинули на цій ділянці фронту Ізонцо. Серед них і закарпатці, прізвища яких увічнені у церкві на Яворці, і галичани із 30-го Львівського піхотного полку.

Вінок та лампадку учасники експедиції пам’яті встановили також і на цвинтарі в селі Заложче загиблим воїнам 22-го Чернівецького піхотного полку.

 З НАДЗВИЧАЙНИМ І ПОВНОВАЖНИМ ПОСЛОМ УКРАЇНИ В СЛОВЕНІЇ М.БРОДОВИЧЕМ

 

Закарпатських краєзнавців під час відвідин Словенії прийняв у своїй резиденції в Любляні Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Словенія Михайло БРОДОВИЧ. Він детально розповів гостям про роботу посольства Української держави зі збереження історичної пам’яті на словенських теренах. Ішлося про діяльність започаткованої 2017 року Спільної українсько-словенської експертної групи з вивчення історичних фактів Першої світової війни, відкриття 2018 року у Львові пам’ятника словенським воїнам, які загинули на теренах сучасної України, догляд за похованнями вояків Першої світової війни, які були призвані в австро-угорську армію із Галичини, Буковини й Закарпаття і знайшли вічний спочинок на словенській землі, реконструкцію пам’ятника українським воїнам 20-го Станіславського полку в лісі Пановець, м. Нова Горіца, відновлення монумента 22-го Чернівецького полку.

ДУБОВІ ДОШКИ З ВИКАРБУВАНИМИ ІМЕНАМИ ЗАГИБЛИХ ВОЯКІВ 66 -ГО УНГВАРСЬКОГО ПОЛКУ

ПЕРЕД ЦЕРКВОЮ СВЯТОГО ДУХА НА ЯВОРЦІ

Посол також ознайомив делегацію з проєктом «Дорога миру» («Pot miru»), який було започатковано для встановлення пам’ятних знаків представникам усіх національностей, які загинули на теренах сучасної Словенії в роки Першої світової війни. М. Бродович щиро подякував співвітчизникам за їхню благородну місію, познайомив зі словенським істориком, дослідником цієї сторінки нашої спільної історії Сашо Радовановічем задля продовження дослідницької діяльності й надав всебічну організаційну допомогу в поїздці групи пам’ятними місцями Словенії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати