Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Під катком репресій

Що зараз відбувається із кримськими татарами, заарештованими під час масових обшуків 27 березня
31 травня, 10:42
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Днями до Києва приїхали адвокати та родичі заарештованих у «справі 24-х». У Росії їм висувають звинувачення за статтею 205.5 Кримінального кодексу РФ — організація діяльності терористичної організації або участь у діяльності такої організації (у даному разі йдеться про ісламську партію «Хізб ут-Тахрір»).

Адвокати та рідні політв’язнів мають зустрітися з представниками МЗС, Офісу Омбудсмана тощо, а на прес-конференції в «Українському кризовому медіа-центрі» вони розповіли про ситуацію у справі.

«Із затриманих у березні 24 осіб щонайменше до трьох застосовувалось побиття, катування, — зазначила Марія ТОМАК, координаторка Медійної ініціативи «За права людини». — Майже миттєво затриманих перевезли до Російської Федерації, на сьогодні вони перебувають у п’яти СІЗО, зокрема в містах Ростов, Шахти і Таганрог, що на території Росії, один затриманий знаходиться в Сімферопольському СІЗО».

Місцеперебування ще одного чоловіка, якого у цій справі розшукують окупаційні спецслужби, невідоме.

Більшість затриманих — активісти правозахисної ініціативи «Кримська солідарність», яка допомагає незаконно затриманим громадянам України.

Айдер АЗАМАТОВ, адвокат активіста Сейрана Муртази, затриманого під час масових арештів у березні 2019 року, акцентує: «Від початку затримання і до сьогодні ми регламентувалися лише нормами міжнародного права, у даному випадку — IV Женевської конвенції (стосується захисту цивільного населення під час війни. — Авт.). Згідно з нею, всіх жителів Криму, які знаходяться на території півострова, заборонено вивозити за межі півострова. У порушення Женевської конвенції підзахисні, зокрема мій, були вивезені в Ростов і Ростовську область. У всіх судах, на яких обираються або продовжуються запобіжні заходи, наші підзахисні кажуть, що є громадянами України, політичними в’язнями, що до них необхідно застосувати норми IV Женевської конвенції».

«Ми маємо продовжувати все те, що робили раніше. Маю на увазі максимальну опору на наших міжнародних партнерів, — говорить Рефат ЧУБАРОВ, голова Меджлісу кримськотатарського народу. — Але тут ми маємо нові проблеми, зокрема в Раді Європи. Не виключено, що в червні повноваження російської делегації в ПАРЄ можуть бути відновлені. Це буде прийнято Росією як індульгенція репресіям, які вона здійснювала до того часу в Криму і на непідконтрольних нам територіях Донбасу. Намагаємося робити все, щоб цього не сталося, але тут багато залежить від загальної ситуації в Україні».

За даними правозахисників, на сьогодні йдеться про 115 громадян України, які переслідуються в Криму і на території РФ з політичних мотивів, з них 63 — кримські татари.

Тим часом 30 травня у Криму затримали активісток — Лутфіє Зудієву та Муміне Салієву, яким інкримінують адміністративні правопорушення — нібито «пропаганду забороненої символіки».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати