Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пів тисячі родин-переселенців отримають житло

У рамках спільного проєкту уряду України та міжнародних організацій
16 вересня, 18:42

Сьогодні в Україні налічується 1,4 мільйони внутрішньо переміщених осіб (ВПО), Україна є дев’ятою країною у світі за кількістю громадян, які покинули своє місце проживання через війну. Найгостріша проблема — житло. Адже, згідно із дослідженнями, проведеними Міжнародною організацією міграції, 60% переселенців із Донбасу живуть у винайманих квартирах, а 17% — у родичів.

За п’ять років 500 родин із Краматорська та Сєвєродонецька зможуть отримати житло для постійного проживання. Це стане можливим завдяки співпраці уряду України, Німеччини, німецького банку розвитку (KFV) та Міжнародної організації міграції (МОМ) — у рамках реалізації спільного проєкту «Покращення житлових умов внутрішньо переміщених осіб на сході України».

— Проєкт залучить міжнародну допомогу у розмірі 22 мільйони 100 тисяч євро. Реалізація розрахована до 2025 року, проєкт має забезпечити житлом півтори тисячі переселенців. У рамках проєкту планується у Краматорську та Сєвєродонецьку будівництво 500 квартир та придбання близько 60 квартир. Наше міністерство готове виступити координатором проєкту. З цією метою буде створено наглядову раду за участю всіх зацікавлених сторін, — сказав заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Давид МАКАР’ЯН.

За його словами, житло відповідатиме міжнародним стандартам енергозбереження та енергоефективності. Наразі ні донори, ні представники міжнародних організацій чи української  влади не можуть сказати — хто саме отримає це житло. Обіцяють, що протягом найближчого часу ці критерії будуть визначені спільними зусиллями.

Також заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Давид Макар’ян додав, що сьогодні в Україні частково відновлюється державна програма пільгового кредитування житла ВПО та ветеранів під 3% річних.

— Ми отримали на ці потреби 25,5 мільйони євро, а загалом у державному спецфонді передбачено на ці цілі 450 мільйонів гривень. МінТОТ підписало урядову угоду з Німеччиною про співпрацю у цій програмі. З січня наступного року будемо працювати, — наголосив заступник міністра.

У Міжнародній організації міграції повідомили, що буде розроблений механізм, аби громадяни, які отримають ключі від житла (побудованого чи реконструйованого), змогли його викупити у держави. Також координатор житлової програми Представництва МОМ в Україні Конрад Клос зазначив, що із цього проєкту можуть брати приклад інші. Краматорськ та Сєвєродонецьк вибрано тому, що в цих містах проживає чи не найбільша кількість переселенців. Зокрема, за словами міського голови Краматорська Андрія ПАНКОВА, сьогодні у місті налічується 50 тисяч внутрішньо переміщених осіб, за роки війни у соцслужби за допомогою звернулося 95 тисяч громадян. Всього за шість років житло отримали 200 родин.

— Інфраструктура Краматорська не була розрахована на таку кількість бажаючих отримати житло, немає достатньої кількості, аби забезпечити всіх нужденних. Тому ми зробимо все можливе, аби цей проєкт реалізувався, — наголосив Андрій Панков.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати