Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поки не засипали все озеро...

Кияни просять міськраду якнайшвидше присвоїти Вирлиці статус заказника
22 липня, 20:09
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Чотири місяці триває боротьба киян за озеро Вирлиця. За цей відносно короткий час місцеві мешканці встигли самоорганізуватися в команду захисників, котрі фізично зупинятимуть роботу бульдозерів, що засипають водойму, готуватимуть звернення до Київської міської державної адміністрації про розірвання договорів оренди і ходитимуть з пікетами до мерії, аби це питання включили до порядку денного сесії Київради. Учора, 22 липня, небайдужі кияни зібралися на мітинг на Хрещатику, 36, аби депутати Київради нарешті взялися за розгляд рішення про створення заказника на озері Вирлиця.

Нагадаємо, орендар земель, ТОВ «Мрія-інвест», планує збудувати тут торгово-розважальний центр. Будівництво зачіпатиме і прибережну зону озера, і частину водойми теж — її засипання піском уже розпочалося. Відбувалося це у період тиші, тобто час гніздування та розмноження птахів, яких на озері — десятки видів.

Зараз вимога громади — створити на Вирлиці ландшафтний заказник місцевого значення. Відповідний проєкт рішення депутати Київради планували розглянути 24 червня. Згодом перенесли розгляд на 8 липня. Уже майже кінець місяця, а рішення так і не вивчалося. Віталій Кличко під час одного із засідань Київради коментував, що не дозволить забудувати озеро, але, перш ніж присвоювати статус заказника, депутати мають ознайомитися детально із проєктом благоустрою території водойми, який пропонує орендар.

Місцеві захисники розцінюють такий жест не інакше як підігрування інвестору. «Забудовник ТОВ «Мрія-Інвест» вводить в оману громаду, обіцяючи облагородити озеро, а насправді планує (і вже почав!) засипати його, щоб побудувати торгово-розважальний центр, — коментує у фейсбуці захисниця водойми Анастасія Кит. — Крім нього на планах забудови ще одна споруда. Тобто весь північний берег разом із екосистемою озера буде знищено. Ми, місцеві жителі, втратимо Вирлицю — наш природний кондиціонер, очищувач повітря і джерело кисню».

Депутатка Київради Аліна Михайлова наводить у соцмережах основні порушення, які виявили разом з активістами. Так, будівництво планується у межах прибережної захисної смуги озера, що забороняє Водний та Земельний кодекси, земельні ділянки орендар отримав із порушенням екологічного законодавства, договори оренди на ці ділянки — вже закінчилися, картки благоустрою на встановлення паркану у товариства немає, не кажучи про те, що будівництво завдасть величезної шкоди водоймі. Навіть якщо ці аргументи не переконають Київраду, захисники Вирлиці не планують відступати. У найближчі вихідні хочуть влаштувати біля водойми суботник та довести — містянам потрібні не лише ТРЦ, а й природні об’єкти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати