Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поспішили? Засмутили!

Європейські ціни на ліки будуть в українських аптеках не з 1 січня, а з 1 квітня
02 лютого, 12:04
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Референтне ціноутворення в Україні виявилося непідготовленим і відкладено до 1 квітня. Відповідне рішення прийняте на засіданні Кабінету Міністрів України в середу. «Проаналізувавши підготовчу роботу щодо введення регулювання, провівши консультації з виробниками й операторами ринку, належне виконання регулювання вимагає тривалішого перехідного періоду», — сказала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Кабмін прийняв постанову «Про державне регулювання цін на лікарські засоби», а також постанову «Про введення відшкодування вартості лікарських засобів». Ці документи передбачали введення референтних цін на лікарські засоби по серцево-судинних захворюваннях, бронхіальній астмі та цукровому діабету ІІ типу з 1 січня 2017 року та їх реімбурсацію з 1 квітня 2017 року. У програму реімбурсації по серцево-судинних захворюваннях включено 16 міжнародних непатентованих найменувань ліків, по бронхіальній астмі — три і по цукровому діабету — два. На відшкодування їх вартості в держбюджеті-2017  передбачено 0,5 мільярда гривень.

Правда, оператори ринку до цих заходів поставилися більш ніж стримано і попередили про можливе виникнення  дефіциту оригінальних препаратів іноземного виробництва в українських аптеках через неможливість зниження цін виробниками. Цей прогноз збувся. В останній декаді січня аптеки припинили закупівлі лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету ІІ типу за старими цінами, оскільки чекали роз’яснень, зважаючи на неможливість їх реалізації за цінами, що перевищують граничні.

«Чи не матимуть аптеки збитки з наступного місяця, поки не відомо», — сказав «Інтерфакс Україна» директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко. За його словами, незрозуміла ситуація і з формуванням ціни на лікарські засоби, згадані в постанові про держрегулювання цін, оскільки відсутній порядок і механізм його виконання. Фармацевт також зауважив, що зараз неможливо передбачити, які саме препарати зникнуть з ринку України, проте вже можна з упевненістю сказати: така вірогідність не виключається. «Поки незрозуміло, чи зможуть іноземні виробники понизити свої ціни до граничного рівня, який визначений наказом МОЗ №53. Багато оригінальних препаратів не укладаються в ці ціни, тому ризик їх відсутності на ринку є, він дуже високий», — сказав він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати