Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повітряні ворота Дніпра модернізують

Міністерство інфраструктури України підписало документ про будівництво нового аеродромного комплексу
16 лютого, 18:12

За результатами тендеру генпідрядником будівництва стало підприємство ТОВ «Альтіс-Констракшн». Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. «Договір у майже 3500 сторінок із генеральним підрядчиком на будівництво нового аеродрому «Дніпропетровськ» укладений, і роботи можуть розпочинатися. В аукціоні взяли участь сім компаній, серед них —  дві іноземних, і за результатами відкритої процедури сума контракту склала 3,95 млрд гривень. Це на 30% менше очікуваної вартості в 5,7 млрд. гривень», — написав міністр.

«У новому аеропорту плануємо побудувати злітно-посадочну смугу завдовжки 3,2 км, оснащену сучасними системами навігації, метеорологічним і світлосигнальним устаткуванням, яке дозволить приймати повітряні судна кодової букви «Е», у тому числі Boeing-777. До завершення нового комплексу безперебійно працюватиме нинішній аеропорт. Будівельні роботи термінального комплексу, що здійснює «НС-Дніпр» (представник групи DCH), уже розпочалися. Також у Держбюджеті на цей рік передбачено 1,4 млрд грн, які необхідні для будівельних робіт», — повідомив В. Криклій.

Будівництво аеродрому повинне завершитися до грудня 2023 року.  Замовником є державне агентство інфраструктурних проектів України держпідприємство «Фінансування інфраструктурних проектів». Угода на проектування будівництва злітної смуги аеропорту в Дніпрі була підписана ще на початку березня 2020 року з ТОВ «Інститут Укрдорпроект». Проектувальник будівництва аеропорту Дніпра був обраний лише з четвертої спроби. Тепер, після багаторазових затримок, був визначений і генпідрядник, який будуватиме нову злітну смугу аеропорту Дніпра. «Так, звичайно, мільйоннику потрібен свій аеропорт, і його відсутність — реальне обмеження і для подорожей, і для бізнесу. Сповна нормально, що свій аеропорт буде і в Дніпрі, і в Запоріжжі. Населення цих міст і населених пунктів, їх що оточують, у сукупності — майже 2 мільйони, і на таку кількість мешканців два аеропорти відповідно до світової практики — сповна нормально. Можливо,  що кожен з них знайде свою нішу, і хтось зосередиться, наприклад, на лоукостерах. Дуже сподіваюся, що через декілька років, коли пасажиропотоки відновляться, у Дніпра буде свій новий сучасний аеропорт», — написала в «Фейсбук» радник міністра Яніка Мерило.

Будівництво та модернізацію дніпровського аеропорту одним зі своїх пріоритетів називав Президент України Володимир Зеленський. Аеропорт, що нині діє, залишається у сфері впливу бізнесмена Ігоря Коломойського — спроби повернути його державі успіху не мали. Ситуація, що склалася довкола аеропорту Дніпра, останніми роками неодноразово ставала об’єктом критики з боку міжнародних компаній, а також місцевої влади, зокрема, міського голови Бориса Філатова. Мешканці Дніпра змушені літати за кордон із аеропортів Запоріжжя, Києва, Харкова і навіть Кривого Рогу.   

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати