Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Працюють професіонали»

У Луцьку захопили автобус із заручниками, операція зі звільнення триває
21 липня, 17:06

Подія трапилася по дев’ятій ранку у вівторок, коли  невідомий чоловік захопив рейсовий автобус «Берестечко - Краснилівка», автобус було зупинено у центрі Луцька біля центрального універмагу, театру та готелю «Україна». Це важлива транспортна розв’язка, тому центр було перекрито, а транспорт пустили бічними вулицями.

Зв’язок з водієм рейсового автобуса зник о 9.20, в автобусі, як повідомлялося, перебувають двадцять пасажирів, котрі начебто прикуті наручниками до крісел, телефонувати до рідних вони не можуть. Вікна автобуса - у слідах від куль, звуки стрілянини чулися і потім. Очільник поліції Волині Юрій Крошко прокоментував, що терорист повідомив про наявність у нього зброї і вибухівки. Свої вимоги він опублікував у «Твіттері», стосуються вони ситуації у країні, зокрема, він привітав усіх з днем антисистеми і заявив, що "держава – це перший терорист". Чоловік, який захопив автобус із заручниками, російською мовою написав вимогу, аби глави судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков записали і виклали в ютюбі заяви про те, що саме вони – терористи в законі, називає цих осіб і доповнює, що "Правда з вуст 24-х врятує життя сотень". Також він заявив, що ще одна вибухівка прихована в іншому, не менш  людному, місці Луцька, і що навіть його смерть, якщо не будуть виконані його вимоги, не зупинить вибухів.

На надзвичайну подію у Луцьку оперативно відреагував Президент України Володимир Зеленський, який повідомив, що тримає ситуацію на особистому контролі. «Ми тримаємо ситуацію повністю під контролем. Я знаю всі деталі. Я спілкуюся з нашими фахівцями, які перебувають у Луцьку. Працюють професіонали, роблять усе, щоб звільнити наших заручників. Оскільки нині триває спілкування з людиною, яка захопила наших громадян, я не можу детальніше про це говорити», - сказав він на брифінгу у вівторок у Києві.

На час випуску номера газети операція зі звільнення заручників із захопленого автобуса ще не була завершена. У Луцьк терміново прибув міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков та заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. У центр міста, де перебуває захоплений автобус, прибула бронетехніка та військові. З  чоловіком, який захопив автобус, вели переговори, але на момент здачі номера безрезультатно.

Одна із заручниць, яка перебуває в автобусі, напевне, на прохання терориста, зателефонувала журналістам сайта «Перший канал соціальних новин». Він вимагав, аби до нього прибуло якомога більше журналістів та щоб широко поширювали його вимоги. Розмовляв українською мовою, нервував. Про аналогічний дзвінок написав у фейсбуці і відомий київський журналіст Юрій Бутусов.

Як встановили, справжнє ім’я цього чоловіка не Максим Плохой, як він представлявся поліції, а Максим Кривош. Народився у Росії в Оренбурзькій області, навчався в одній з луцьких шкіл, мама загинула в автокатастрофі. За злочини відсидів кілька термінів у тюрмі. У Луцьку має багато знайомих, які тепер розказують, що справляв враження адекватного, але трохи дивакуватого, часто змінював номери телефонів, про себе мало розказував. Офіційно приписаний у місті Дубно. Відбув кілька термінів ув’язнення за скоєні злочини. Статті, за якими Кривош отримав покарання, стосуються незаконного зберігання та поводження зі зброєю, а також бандитизму та вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах або було вчинене організованою групою. Працівники слідчих органів характеризували його як продуманого злочинця.

«Є контакт з чоловіком, який захопив людей. Ми з ним розмовляємо. З його слів, заручники в нормальному стані. Я б дуже вас попросив бути обережними в коментарях. Особливо стосовно чоловіка, який захопив людей. Це не допомагає ситуації. Ми розмовляли з рідними, з дружиною, з друзями. Спеціалісти працюють. Ми тут щоб приймати рішення», – сказав Арсен Аваков. Він також спростував раніше поширену інформацію про те, що Максим Кривош лікувався в психіатричній клініці.

На момент здачі номера кількагодинні вже переговори з ним не досягли мети. Терорист погрожував підірвати автобус, якщо будуть його штурмувати. У вікно автобуса він викидав у бік правоохоронців гранату, але вона не вибухнула. Також в обід в автобусі знову пролунав постріл. У Службі безпеки України мешканців Луцька до завершення спецоперації зі звільнення заручників попросили залишатися вдома і не їхати взагалі у центр.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати