Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реформовано 507 друкованих ЗМI та редакцій

Держкомтелерадіо пропонує Мінфіну передбачити в бюджеті на 2019 рік 37 млн грн на допомогу місцевим медіа
31 січня, 10:42
ФОТО THEKIEVTIMES.UA

Під час засідання колегії Держкомтелерадіо голова відомства Олег НАЛИВАЙКО підсумував результати реформи державних і комунальних друкованих ЗМІ, яка завершилася у грудні минулого 2018 року, повідомляє www.kmu.gov.ua. Станом на 27 січня 2019 року реформовано 507 друкованих ЗМІ та редакцій, а саме: 480 — комунальних, що становить 80% від загальної кількості видань, що реально виходили, та 27 — державних (33% від загальної кількості видань, які реально виходили). Лідерами процесу реформування виявилися Кіровоградська, Житомирська, Хмельницька, Миколаївська, Полтавська, Тернопільська області. Аутсайдерами цього процесу стали Київська, Закарпатська області та місто Київ.

Як зауважив Олег Наливайко, ще на старті реформи було виявлено багато «білих плям» у законодавчому механізмі роздержавлення ЗМІ. Але неодноразові спроби щодо вдосконалення законодавства, на жаль, не були підтримані Верховною Радою України.

Реформу гальмували засновники друкованих ЗМІ та редакцій, які свідомо не ухвалювали рішення про реформування друкованих ЗМІ, що призводило до порушення прав трудових колективів редакцій. З іншого боку, спостерігалася інертність багатьох редакційних колективів, які сподівались, зокрема, на пролонгацію процесу роздержавлення, а також розраховували на фінансову підтримку з боку місцевої влади.

«Незважаючи на труднощі, які супроводжували процес реформування, ми можемо сьогодні констатувати, що більшість комунальних друкованих видань реалізувала своє право на реформування, — зазначив Олег Наливайко. — Очевидно, що кількість реформованих видань була б ще більшою, якби запропоновані законодавчі ініціативи, спрямовані на вдосконалення законодавчого врегулювання процесу реформування, були вчасно ухвалені Верховною Радою України».

Також очільник відомства повідомив, що на виконання вимог статті 12 Закону про реформування Держкомтелерадіо розробив проект Порядку надання адресної фінансової підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження, який зараз проходить процедуру погодження з центральними органами виконавчої влади. Держкомтелерадіо надав пропозиції Мінфіну передбачити в Державному бюджеті України на 2019 рік відповідних видатків у розмірі 37 млн грн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати