Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ремонт близько

«Київавтодор» витратить на облаштування Софійської площі 120 мільйонів гривень. Але інформації щодо проекту замало
19 грудня, 12:03
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Майже рік знадобився комунальній корпорації «Київавтодор» на підготовку тендерної документації для капітального ремонту Софійської площі. Цим питанням комунальники почали займатися ще у травні минулого року. Проведення тендеру заплановано на 14 січня 2019 року. «День» ознайомився з вимогами до учасників торгів і завданнями для переможця. Прикро, що жодне з побажань Національного заповідника «Софія Київська» не враховано.

Софійська площа — своєрідна візитівка столиці, її обов’язково оглядають туристи під час прогулянки історичним центром Києва. Тож у заповіднику просили під час ремонту подбати про мінімальний комфорт: висадити на площі дерева, яких тут немає, встановити урни, лавиці, клумби, світильники. Тобто оживити площу, а не виключно замінити покриття і перекласти комунікаційні мережі. Хоча в цьому теж є гостра потреба, бо останній капітальний ремонт було проведено на площі ще в 1990-х.

Судячи з тендерної документації, комунікації замінять. Також замість бруківки тут буде гранітне покриття. Комунальники розраховують, що ремонт площі триватиме два місяці. За цей час встановлять прожектор, боларди, дорожні знаки, опори для зовнішнього освітлення, тобто ліхтарі, також облаштують колодязі для комунікаційних каналів підключення кабелів — для культурно-масових заходів. Іншими словами, прокладуть нові кабелі для подальших концертів під стінами Софії, проти чого виступає адміністрація заповідника та й усі кияни, котрі розуміють, як високі децибели шкодять пам’ятці ЮНЕСКО.

Крім цього, в планах комунальників — обладнати східці та парапет, але незрозуміло, де їх розташують. Як пояснив заступник директора «Софії Київської» з реставраційних та господарських питань Вадим КИРИЛЕНКО, заповідник просив облаштувати при вході на його територію пандус для людей з інвалідністю, та й для родин із маленькими дітьми це було б доречно.  Чи врахували цю пропозицію, неясно.

«Це вже другий тендер від «Київавтодору», перший не відбувся. Але в часовому проміжку, що був між торгами, ніхто не звертався до нас для обговорення, — додає Вадим Кириленко. — В усній формі в організації кажуть, що все гаразд, але в документах ми нічого не бачили, інформації — нуль. Комунальники не хочуть змінювати образ площі та її зонування. Ми моніторимо ситуацію і хочемо з ними комунікувати, щоб наші пропозиції були враховані. Бо якщо просто покладуть граніт та поміняють комунікації,  візуально картинка не зміниться».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати