Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Робота Анатолія Лемана 1908 року

Вилучену на кордоні з РФ унікальну скрипку передано до державної колекції
13 червня, 11:30

Державна колекція музичних струнних (смичкових) інструментів Національного будинку органної та камерної музики України в Києві поповнилася новим експонатом — старовинною скрипкою. Її автором, за попередніми висновками фахівців, є легендарний майстер Анатолій Леман, а датована вона 1908 роком.

Унікальний інструмент було вилучено на Сумщині, на кордоні з Росією, як предмет конфіскату і передано в набуток держави. Зрозумівши, що перед ними річ, яка, ймовірно, має не тільки мистецьку, а й історичну цінність, сумські правоохоронці звернулися до експертів.

Доки тривали слідчі дії та експертизи, артефакт перебував на зберіганні в Сумському обласному краєзнавчому музеї. Його директор Владислав Терентьєв у розмові з кореспондентом «Дня» зазначив: для того щоб довести автентичність інструмента, потрібне ще додаткове його вивчення. Але в будь-якому разі, це цінний об’єкт нашої культурної спадщини, і дуже важливо, що вдалося запобігти його вивезенню за межі України.

Представники Державної виконавчої служби м. Суми Головного територіального управління юстиції в Сумській області передали старовинну скрипку безпосередньо до рук митців: до Сум спеціально для цього прибули народний артист України, лауреат державної премії ім. Тараса Шевченка, перша скрипка заслуженого ансамблю-квартету ім. М. Лисенка, професор Анатолій Баженов і начальник дільниці Державної колекції музичних (смичкових) інструментів, заслужений працівник культури України, доцент Богдан Фесюк.

Нагадаємо, Анатолій Леман жив і працював на межі XIX — XX століть. Він створив близько двохсот музичних інструментів, більшість із яких було втрачено. Сам себе він називав «Месією скрипки».

Фото надано прес-службою Головного територіального управління юстиції в Сумській області

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати