Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шахтарі з Кривого Рогу розширюють протест

Вони попросили про особисту підтримку та допомогу очільника держави, а також пообіцяли, що їхня акція може стати безстроковою
17 вересня, 19:41

Шахтарі Криворізького гірничорудного комбінату, які борються за свої права, прибули до Києва. Працівники мають намір стояти з транспарантами біля будівлі Верховної Ради, аби привернути увагу уряду та депутатів до критичної ситуації, що склалася в рідному місті Президента. Учасники пікету проводять акцію на підтримку своїх колег, які оголосили сидячий страйк у шахтах. Вони виступають за поліпшення умов праці, гідну оплату та компенсації за тяжку і небезпечну працю в шахті.

Страйк у Кривому Розі розпочався ще 3 вересня, коли гірники шахти «Жовтневої» не піднялися на поверхню після зміни. Пізніше до них приєдналися колеги з усіх чотирьох шахт. Усього в підземній акції беруть участь 184 людини. Мер Кривого Рогу Юрій Вілкул підтримав вимоги шахтарів і скликав позачергову сесію міськради, на якій ухвалили звернення до Президента, Кабміну та Верховної Ради. Як наслідок до Кривого Рогу для врегулювання конфлікту між співробітниками й адміністрацією КЗРК прибули представники уряду та Президента, а також голова Незалежної профспілки гірників. Але конфлікт так і не вдалося доки врегулювати.

Тим часом, адміністрація КЗРК не вважає події, які відбуваються на шахтах у Кривому Розі, страйком. Про це повідомляється на сайті КЗРК. «Зважаючи на те, що письмові вимоги від трудового колективу до адміністрації підприємства не надходили і, відповідно, відмов щодо виконання будь-яких письмових вимог трудового колективу адміністрація не заявляла, а також відповідно до вищезгаданих норм закону, дії протестувальників не підпадають під визначення страйку і страйком не є», — ідеться в прес-релізі. Крім того, керівництво КЗРК знімає з себе відповідальність за життя та здоров’я людей, які вже два тижні перебувають у забої, і закликає учасників акції не слухати підбурювачів. «Окремо застерігаємо політичних діячів від спроб використовувати поточну ситуацію на підприємстві для досягнення особистої політичної мети, підбурювання працівників підприємства та членів їхніх сімей до незаконних і деструктивних дій. Уся відповідальність за можливе погіршення стану здоров’я осіб, що перебувають у підземних виробках на знак протесту, лягають на таких безвідповідальних політичних авантюристів», —  ідеться у зверненні. Керівництво комбінату попереджає, що зупинення виробництва вже викликало звернення європейських споживачів продукції з приводу недотримання умов укладених контрактів. «Воно є загрозою втрати ринків збуту на користь інших постачальників із слабкою перспективою їх повернення», — наголошується в прес-релізі.

Крім того, як розповідають самі шахтарі, з учасниками акції вже зустрілися співробітники правоохоронних органів, які збираються розслідувати хуліганські дії групи осіб, що зупинили виробництво та перекрили залізничні колії. Самі учасники акції протесту записали відеозвернення до чинного Президента України Володимира Зеленського. У ньому вони попросили про особисту підтримку та допомогу очільника держави, а також пообіцяли, що їхня акція може стати безстроковою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати