Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ще майже три тисячі хворих на кір

Єдиний спосіб захиститися від інфекції — щеплення
16 січня, 11:38

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за другий тиждень 2019 року на кір захворіли 2767 людей — 1087 дорослих і 1680 дітей.

Також на другому тижні 2019 року від ускладнень кору помер житель Рівненської області. У Міністерстві охорони здоров’я розповідають, що чоловіку було 49 років і він не мав жодного щеплення проти кору. МОЗ України висловлює співчуття рідним. Це вже другий смертельний випадок від кору цього року. 2018 року від ускладнень кору померли 16 людей.

За даними МОЗ, з 28 грудня 2018 року по 11 січня 2019-го на кір в Україні захворіли 5059 людей: 2042 дорослих і 3017 дітей. У загальних цифрах найвищі показники у Львівській (930 людей), Вінницькій (524 людини), Рівненській (513 людей), Чернівецькій (365 людей) областях і Києві (421 людина).

Найчастіше хворіють діти, які не отримали другу дозу КПК (вакцини проти кору, паротиту і краснухи) вчасно. Ризик захворіти збільшується і через спільне перебування дітей у школах і дитячих садках. Тому важливо, щоб діти були вчасно щеплені за календарем профілактичних щеплень. Специфічного лікування від кору немає, підкреслюють у МОЗ. Щеплення — єдиний надійний спосіб захисту від кору, навіть якщо в регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

Мінздоров’я ініціювало надзвичайні заходи для захисту від кору. Так, у січні у Львівській області розпочато «спецоперацію для підвищення  рівня імунізації» дітей від шести до 18 років, які пропустили планові щеплення з будь-яких причин. Надзвичайні заходи з імунізації дітей, що розпочнуться у школах Львівської області у другій половині лютого, заплановані й в інших областях України. Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей, дотримуючись термінів календаря щеплень, і якомога скоріше надолужити щеплення, якщо пропущена планова вакцинація. Вакцинуватись за календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику: військові, учасники ООС, студенти, освітяни і медики.

Станом на 10 січня 2019 року в Україні наявні 792 517 доз вакцин проти кору, паротиту і краснухи. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці за посиланням на сайті МОЗ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати