Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щоб робота не стала рабством

В Україні почалась масова інформаційна кампанія проти торгівлі людьми
30 липня, 19:46
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

30 липня відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Україна долучилася до нього інформаційними кампаніями, які проводяться у багатьох містах. Так, у Києві, на Майдані Незалежності, відбулись просвітницькі заходи і перформанс у  рамках соціально-інформаційної акції #протиДій торгівлі людьми. Її мета — підвищити обізнаність громадян щодо небезпеки нелегального працевлаштування, зокрема в Україні.

За оцінками Міжнародної організації міграції, з 1991 року від торгівлі людьми постраждали понад 230 тисяч українців. Також, за інформацією Міністерства соціальної політики України, більшість постраждалих стикнулися із трудовою експлуатацією (53%), а 47% із іншими видами цього злочину: сексуальною експлуатацією, примусовим жебрацтвом, торгівлею органами, втягненням у злочинну діяльність, сурогатним материнством тощо. Основними країнами призначення громадян з України є власне Україна, Російська Федерація, Республіка Польща, Туреччина, ОАЕ.

Експерти наголошують, що проблема потрапляння людей у рабство безпосередньо пов’язана з низьким рівнем життя, потребою у додаткових заробітках. Тому саме на знанні, як безпечно працевлаштовуватися за кордоном і в Україні, акцентували увагу експерти на акції #протиДій торгівлі людьми.

Як неодноразово зазначали фахівці, громадяни, постраждалі від торгівлі людьми, не хочуть розголошувати цього, і тому злочин залишається непокараним. Однак 2018 року Мінсоцполітики вдалося надати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми 112 громадянам України — це на десять людей більше, ніж торік. До того ж за цей період Національна поліція України виявила 186 фактів, які кваліфікуються як торгівля людьми, що на 29% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

«У першому півріччі цього року статус жертв торгівлі людьми в Україні надали 122 особам. У нас таким громадянам надається кваліфікована допомога. Зокрема, фінансова допомога зросла до трьох прожиткових мінімумів — з початку 2017 року. Міністерство працює і над розширенням мережі соціальних закладів, що надають допомогу постраждалим від торгівлі людьми. Ці громадяни мають право на отримання психологічної та медичної допомоги, консультації юристів. Крім того, ми налагодили тісну взаємодію з дипломатичними представництвами України за кордоном, що посилює захист громадян нашої держави на території іноземних країн», — зазначила заступниця міністра соціальної політики Наталія ФЕДОРОВИЧ.

Фахівці нагадують: щоб не потрапити у трудове рабство, варто поцікавитися ліцензією компанії, яка надає послуги з працевлаштування за кордоном. Також слід залишити близьким всю інформацію про місце перебування за кордоном. І у жодному разі не треба віддавати працедавцям оригінали документів. У разі небезпеки слід негайно звертатися за допомогою до громадських організацій та поліції. Організатори акції нагадують номер телефону, за яким можна і треба телефонувати, якщо виникнуть питання: 527 або 0 800 505 501.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати