Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щоб уникнути тиску на суд

справи підозрюваних у нападі на Гандзюк розглядатимуть у Дніпрі
21 травня, 18:47

Суд над підозрюваними в замаху на херсонську активістку Катерину Гандзюк може відбутися в Покровському районному суді Дніпра. Про це «Дню» стало відомо із власних джерел.

За нашими даними, прокуратура уже підготувала і направила обвинувальний акт до Херсонського міського суду, де мав відбутися розгляд справи по суті. Однак разом з обвинувальним актом було подано клопотання про зміну підсудності. У результаті справу вирішили передати до Дніпра. Дату розгляду поки не призначено, її визначать у Покровському районному суді, коли Херсонський міський суд передасть туди матеріали справи.

За інформацією із наших джерел, така тактика могла бути обрана, щоб уникнути тиску на суд у Херсоні. Як відомо, організатором замаху на Гандзюк слідство вважає голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера, який, використовуючи свою посаду і зв’язки в органах влади, ймовірно, може вплинути на суд під час винесення вироку підозрюваним у нападі, а також вплинути на інших підозрюваних й імовірних співучасників.

Нагадаємо, в нападі на Гандзюк підозрюють Микиту Грабчука, В’ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова та Володимира Васяновича. У квітні цього року Генеральна прокуратура України змінила їм підозру із убивства на умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень (частина 2 статті 121 Кримінального кодексу), що передбачає позбавлення волі від 7 до 10 років. Сергію Торбіну, який, за версією слідства, організував цю групу, також відповідно змінили підозру.

Перед тим прокуратура змінила підозру ще одному фігурантові справи Гандзюк — Ігорю Павловському. Його звинувачують у замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу), а не в організації вбивства. Ця стаття передбачає «пом’якшення» покарання.

На головного підозрюваного — Владислава Мангера — судом покладені обов’язки здати прокурору закордонний паспорт, з’являтися до органів слідства за першою вимогою, не відлучатися із Херсона без дозволу слідчого чи прокурора й носити електронний браслет.

20 травня у Генпрокуратурі також повідомили, що Шевченківський районний суд Києва виніс ухвалу про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ще одному підозрюваному в організації замаху на Гандзюк — Олексію Левіну. Речник Генпрокуратура Лариса Сарган заявила, що після набуття ухвалою законної сили Левіна буде оголошено в міжнародний розшук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати