Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Спільна перемога»

Замок Радзивілів XVI століття в Олиці на Волині отримає державне фінансування на реставрацію
21 жовтня, 19:57
ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.ORG

На Волині радіють: як повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, «у списку «Великої Реставрації» — поповнення. Щойно бюджетний комітет погодив виплату субвенцій на комунальні об’єкти. Це означає, що найближчим часом ми розпочнемо фінансування цих об’єктів за рахунок бюджету МКІП . Серед поданих об’єктів від ОДА (усі з наявною проектно-кошторисною документацією) Експертною радою при МКІП було обрано 26.Виділення субвенцій для комунальних закладів — крок вперед. Адже «Велика Реставрація» — це про об’єкти по всій Україні. Деякі з культурних пам’яток перебувають саме в комунальній формі власності, але від цього їх цінність ніяк не зменшується. Як і потреба в ремонтно-реставраційних роботах». Серед визначених експертами об’єктів — і реставрація, ремонт та пристосування замку Радзивілів XVI ст. в селищі Олика.

Газета «День» не один раз повідомляла про ситуацію зі станом замку, у якому ще до весни цього року знаходилася обласна психіатрична лікарня. Її пацієнтів перевели в інший медичний заклад, а саме приміщення передали на баланс обласного краєзнавчого музею. Замок гостро потребує порятунку. Його ще можна врятувати, якщо почати роботи вже. Навіть не зважаючи, що тут знаходилася психлікарня, в Олику постійно їхали туристи з усього світу побачити цей палац.

Iрина КОНСТАНКЕВИЧ, народний депутат України:

— Таки крига скресла і нам спільною працею вдалося зрушити з місця справу, яка багатьом видавалася безнадійною... Реставрація замку в Олиці викликала у багатьох скептицизм, адже історико-культурних пам’яток у критичному стані в Україні чимало. А державний бюджет вкрай обмежений, якщо говорити про видатки на культуру.

Олиці неймовірно пощастило, що вона має таке велике коло шанувальників, патріотів містечка, залюблених у неї і просто небайдужих людей. Я, як народний депутат, включилася у цю роботу в 2016 році, паралельно працювали депутати обласної ради під головуванням тоді Ігоря Палиці, далі продовжили Ірина Вахович, Григорій Недопад. Величезну роботу з підготовки документації зробила обласна державна адміністрація і подала належні документи, які перемогли у конкурсі.

Це все частини одного механізму, без якого перемогти у відборі на проєкт «Велика реставрація» було б неможливо. Те, що Олицький замок включено до програми «Велика реставрація» за кошти державного бюджету, є спільною перемогою усієї нашої волинської команди. Кожен у свій час і на своєму місці добре виконував свою роботу з глибоким розумінням необхідності посилювати, розвивати потенціал Волині через туристичну інфраструктуру. Ми розуміли цінність цієї історико-культурної пам’ятки не лише як туристичного магніту для Великої Волині (власне Волинь, Рівненщина), а й було бачення геополітичного європейського контексту. Адже зручне географічне, логістичне розташування поблизу кордону головно сприятиме транскордонному, міжнародному співробітництву. Історію ми шануємо, та найперше думаємо про майбутнє, яке потрібне будувати вже і зараз.

Лише спільна робота заради важливої загальної справи, а Олика — це те, що було до нас, і наше призначення зберегти її як витвір людського генію.

***

«Замок в Олиці відбудеться! — радіє Міхал Лащковський, президент польського Фонду культурної спадщини, за підтримки якого реставрується середньовічний костел в Олиці. — Це великий день для Олики і для всієї Волині. Вітаю всіх, хто роками прагне реконструкції цієї надзвичайної резиденції. Тримаю кулаки за успіх цього великого проєкту».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати