Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Стоп» – паперовому шахрайству

Відкриті реєстри водійських прав, медичних довідок і лікарняних листів мають різко зменшити кількість підроблених документів
16 травня, 11:45

Моніторинг великих українських інтернет-ресурсів показав, що щодня там з’являється до 80 повідомлень про «послуги» з видачі водійських прав, медичних довідок і лікарняних листів. Про це заявляють в урядово-громадській ініціативі «Разом проти корупції». Шахрайство з підробкою документів вкрай поширене. Фахівці вважають, що єдиний ефективний спосіб подолати цей «чорний ринок» — створити електронні реєстри всіх довідок, водійських прав і лікарняних листів. Експерти наводять приклад, як починалася така реформа.

«Ми почали з автошкіл — це альма-матер корупції. Спочатку зробили повний перелік акредитованих закладів, далі — онлайн-тренажер, яким нині скористалися понад один мільйон осіб. Також білети у тестах є прозорими, знаходяться в онлайн-доступі. Залишається чинник суб’єктивності на практичних іспитах, — розповідає Владислав КРИКЛІЙ, начальник Головного сервісного центру МВС України. — Наступними будуть такі кроки: треба змінювати нормативно-правові акти, щоб теоретичне і практичне складання іспиту були відокремленими. Також ми хочемо запровадити відеофіксацію практичного іспиту та онлайн-запис на складанні теоретичних іспитів. Важливо, щоб все це було у відкритому доступі».

Представники Національної поліції України підтверджують, що пропозицій з видачі нелегальних довідок в інтернеті — сила-силенна. У поліції теж підтримують створення єдиного реєстру довідок і водійських прав, щоб все було чітко і зрозуміло.

«В Україні є попит на отримання нелегальних документів — це факт, який ми постійно виявляємо в кіберпросторі, — констатує Сергій ДЕМЕДЮК, начальник департаменту кіберполіції НПУ. — Шахраї заробляють на цьому шалені кошти. У 90% це шахрайство, і пропозиція росте з прогресивною динамікою. Є багато підробок, і статистика патрульної поліції свідчить про таке. Єдиний спосіб побороти це явище — створити відкриті реєстри без відкриття конфіденційної інформації про людину. Це дасть можливість припинити таке шахрайство, яким, до речі, часто займаються студенти. Це на 90% припинить подібні ситуації».

Такої самої думки дотримуються у Міністерстві охорони здоров’я: необхідно створити єдиний державний електронний реєстр медичної документації.

Юристи, у свою чергу, вважають, що, аби ці реєстри почали діяти, в Україні вже сьогодні варто серйозно попрацювати над розвитком інструментів ідентифікації людини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати