Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Священик за контрактом

Міністерство оборони створить профільне управління з питань капеланської служби
11 березня, 11:47

Відповідні питання обговорили представники Міністерства оборони та релігійних організацій на нещодавній зустрічі. За результатами обговорень, найближчим часом буде створено профільне управління з питань служби військового духовенства при Міністерстві оборони. До його складу увійдуть десять фахівців, серед них — члени військового командування, а також священики-капелани.

Міністерства планують створити чотири територіальних управління з питань служби військового духовенства: центральний, східний, західний та південний. Центри штабів розміщуватимуться у Вінниці,  Дніпропетровську, Львові та Одесі.

Натомість члени релігійних організацій найближчим часом розроблять зразки трудового договору між капеланами та Міністерством, а також договір про співпрацю між збройними силами та духовенством щодо опіки особового складу.

 Віталій ЯКИМЧУК, заступник директора Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України:

— Капеланська служба в зоні АТО надзвичайно потрібна. Насамперед тому, що ми, як кожна розвинута країна, маємо дбати про духовність населення, зокрема і солдатів. Крім того, зараз в зоні АТО відсутня система морально-психологічної реабілітації. Наразі саме завдяки роботі священиків вдається підтримувати нормальний психологічний стан військових у екстремальних умовах. Нині у зоні АТО капелани працюють, як партизани. Вони не лише не мають відповідних місць, де можна провести сповідь чи інші обряди, а часто навіть не мають де їсти чи спати. Якщо ж капелана братимуть на роботу за трудовим договором, він приїжджатиме в зону АТО зі своїм підрозділом, а отже, його зобов’язані розмістити належним чином. Крім цього, капелану надаватиметься статус учасника бойових дій. Зараз є священики, які працюють у військових частинах, є й ті, хто на передовій. Ми хочемо структуризувати їхню діяльність. Поки наша робота в цьому напрямку лише починається.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати