Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Творимо розумний простір разом

Благодійному фонду сприяння ініціативам газети «День» — вісім років
07 грудня, 19:43

Бібліотека видань «Дня» (частина з яких перекладена на іноземні мови), «Маршрут №1», фотовиставка, Літня школа журналістики, Премія ім. Дж. Мейса... — це тільки невелика частина того, що здійснює «День», який є не просто газетою, а справжнім «холдингом інтелектуальних ініціатив». Усі ці проєкти спрямовані на кристалізацію української ідентичності та формування сильної політичної нації і, відповідно, мали б підтримуватися державою. Утім, на практиці цю функцію здебільшого виконують представники громадянського суспільства, які по-справжньому розуміють цінність цих ініціатив.

Об’єднавчим центром цієї частини громадськості є Благодійний фонд сприяння ініціативам газети «ДЕНЬ». Тож і нинішня святкова дата (7 грудня Фонду виповнюється уже вісім років) — це свято не тільки благодійної організації, а ширшої спільноти людей, яким не байдужі питання української державності, культури, науки, і які готові інвестувати в це і час, і сили, і кошти. Примітно, що у 2020 році, попри всі виклики, ця спільнота збільшилася.

«Цьогоріч найбільш активно запрацювала сторінка Фонду у Фейсбук. На неї можна зайти й запропонувати свою ідею, ми сприяємо в організації передплати на газету «День», надаємо інформацію, де можна придбати книги бібліотеки «Дня». Нині на ній близько 800 учасників, які активно реагують на публікації, на наші заклики, на повідомлення на цій сторінці. Це розширене коло нашого Фонду», — зазначає президент Благодійному фонду сприяння ініціативам газети «День», письменник, журналіст, громадський діяч Микола ГРИЦЕНКО. Саме завдяки зусиллям усіх учасників Фонду багато із стратегічних задумів «Дня» змогли втілитися у реальність.

«Хотів би відзначити Олександра Юркова й наш проєкт року — переклад болгарською мовою книги «Сестра моя, Софія». У 2020 році, незважаючи на карантин, на відстані між державами, нам таки вдалося реалізувати цей проєкт. Книга вже є у болгарських книгарнях, присутня у деяких представників засобів масової інформації у Софії, і ми сподіваємося отримати відгуки про неї, — розповідає  Микола Гриценко. — А наступного року ми хочемо зробити презентацію цієї книжки в місцях компактного проживання болгар в Україні. Також хотів би акцентувати на проєкті, який ми започаткували ще в перший рік нашої діяльності — «Розумний Великодній кошик». Так вийшло, що в нас уже за певними проєктами закріпилися куратори, і цією ініціативою опікується Василь Кривобок, я дуже йому вдячний. Крім того, традиційний проєкт газети «День», до якого ми долучилися вже вчетверте — підтримка премії імені Джеймса Мейса. І тут я хотів би назвати Михайла Поживанова, який підтримує саме цей проєкт. До того ж, маємо багатьох друзів, які нам постійно допомагають у передплаті «Дня». Дуже важливо, щоб газета мала якомога більше передплатників, зокрема серед освітян, бібліотек. Оскільки в людей часто обмаль коштів, то саме наші активісти, зокрема, Ірина Мацепура, з року в рік робить десятки передплат для тих категорій населення, які, на її думку, найбільше потребують «День».

Як зауважує головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА: «Упевнена, що у Фонду великі перспективи, тому що люди зараз усе більше відчувають, що таке якісна інформація. І тут як з армією: якщо не підтримуєш свою — буде чужа; не підтримуєш свої якісні медіа, це місце займуть чужі».

Тож сподіваємося, скоро матимемо нагоду розповісти про нові проєкти газети, здійснені за підтримки Фонду. Творімо розумний простір разом!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати