Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі відродили словник Яворницького

Роботу вченого, яка розпочалася ще за часів чинноситі Емського указу, було завершено в період «укорінення»
07 листопада, 11:53

У Дніпровському національному історичному музеї представлено унікальне видання — перевиданий «Словник української мови» академіка Дмитра Яворницького. Вперше цей словник вийшов друком ще 1920 року. Лексичний матеріал для нього видатний вчений збирав, записував і упорядковував протягом кількох десятиліть. Зокрема, в селах поблизу Дніпровських порогів, де мешкали нащадки запорізьких козаків. Загальний обсяг зібраного матеріалу, за різними свідченнями, сягав понад 50 тисяч слів. 1920 р. Д.Яворницький видав лише перший том, що містить 8113 слів. Остання частина праці, яку було підготовлено у вигляді відкоригованого машинопису, вважається загубленою під час евакуації в період Другої світової війни. Багаторічна праця українського вченого вражає не лише своїм обсягом. У ній поєднуються різні традиції та етапи розвитку вітчизняної лексикографії. Роботу, яка розпочалася ще за часів чинності Емського указу, було завершено в період «укорінення», коли українська мова почала проникати у всі сфери суспільного життя. Кожен, хто відкриє словник, зможе переконатися — академікові Д.Яворницькому вдалося органічно поєднати у своїй роботі все лексичне багатство, почерпнуте з історичних джерел, живу народну мову і модерну лексику.

Сучасний репринт із збереженням оригінального оформлення словника допомогла видати Дніпропетровська облдержадміністрація. Українському читачеві наразі доступні тисяча примірників книжки, яка вплинула на розвиток вітчизняної лексикографії.

Зробити репринт першого тому словника запропонував письменник і краєзнавець Микола Чабан, який досліджує біографії і творчість українських діячів у Дніпрі. «Словник — значна складова спадщини Яворницького. Вчений взявся за дослідження української лексики в умовах заборони української книжки, коли багатьом прогресивним діячам на це не вистачало сміливості, — наголосив у своєму виступі Микола Чабан. — На жаль, світ побачив лише перший том, видати наступні автор не зміг через брак паперу в місті. Навіть ґрунтовний словник Бориса Грінченка не відобразив всього багатства нашої мови. Проте Яворницький довів, що українська мова різноманітна й насичена».

Перевиданий перший том «Словника» буде цікавий не лише вузькому колові фахівців, а й тим, хто захоче відчути атмосферу тодішньої епохи. Нову книжку передадуть до вишів, шкіл та бібліотек Дніпропетровської області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати