Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У програші, як завжди, залишиться пацієнт

Уряд рекомендує парламенту якнайшвидше зняти з посади Уляну Супрун
05 квітня, 11:39

«Я думаю, що це (новини про імовірне звільнення. — Ред.) — найкраща реклама, що наша реформа йде в правильному напрямку. І я хочу подякувати всім, сотням людей, які мені написали повідомлення підтримки, народні депутати, міністри, прем’єр-міністр мені навіть подзвонив... Я залишаюся на посаді», — заявила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у відповідь на рішення усунути її з посади. Так, голова комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець позавчора заявила, що очолюваний нею комітет визнав роботу МОЗ у 2017 році незадовільною, а також схвалив проект постанови № 5642 про звернення до Кабміну щодо звільнення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Тепер цю постанову має розглянути парламент.

Новини про звільнення Супрун викликали бурхливе обговорення. «Цікаво, кого Банкова хоче поставити замість Супрун? Прізвище точно є, бо в нас не зачищають посади просто так. У нас зачищають під когось», — прокоментував у «Фейсбуці» громадський активіст Олександр Равчев. Дехто навіть готовий організовувати мітинг на її підтримку. Та наразі незрозуміло, як парламент буде її звільняти, бо, по-перше, він досі не призначив Уляну Супрун повноцінним міністром. По-друге, згадану постанову №5642 було зареєстровано в парламенті ще 16 січня 2017 року. Її співавтори — представники «Опозиційного блоку» Ігор Шурма та Олександр Вілкул. Чому до цього часу її не розглядали депутати, а тепер от «горить»?

До речі, перший заступник голови комітету Оксана Корчинська розповіла ЗМІ, як саме розглядалася ця постанова, коли комітет заслуховував звіт Супрун: «40 хвилин ставили поодинокі запитання до звіту, а фактично це було якесь слідче катування запитаннями, які не стосувалися звіту уряду. Після звіту пані Уляна пішла, і в цей момент було проголосовано постанову. На мою думку, за недовіру Супрун голосувала реакційна частина комітету, яка прагне повернутись до старої системи охорони здоров’я».

По-третє, претензії пані Богомолець — а їх вона описала у «Фейсбуці» з десяток, наголошуючи, що це ще не все, — дещо дивні. Наша медицина занепадала не при Уляні Супрун. А якщо хотілось щось змінювати, то чому Ольга Вадимівна не очолила Мінздоров’я, коли їй це пропонував Президент після Майдану? Так, до пані Супрун в українців є багато запитань. Але реального приводу для її звільнення немає. І ще один нюанс. Лише в понеділок МОЗ звільнило ректора НМУ ім. О.О. Богомольця Катерину Амосову, наступного дня профільний комітет ВРУ говорить про відставку Супрун. Конфлікт інтересів? Помста?

У програші, як завжди, залишиться пацієнт. Тільки-но стартувала кампанія вибору свого сімейного лікаря, тільки-но вчасно розпочалися програми закупівлі ліків, є ризик все це зупинити. Якщо у МОЗ прийде новий керівник, чи залишить він стару команду Супрун? Звісно, ні. Чи продовжить розпочаті нею реформи? Імовірно, ні. Тоді які шанси, що українці нарешті отримають нормальну медицину?

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати