Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У техніці стебнівки

Рівненська майстриня по-особливому вишиває вірші Ліни Костенко
07 грудня, 19:58
ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО АВТОРОМ

Рівненська майстриня Олена Медведєва, яка є авторкою унікальних арт-буків, взялася за новий проект. Вона вишиває поезії Ліни Костенко. Оригінальну книгу хоче завершити до дня народження геніальної поетеси — 19 березня. Видання складатиметься із 32 сторінок зі світло-зеленого полотна, на якому літери віршів вишиті по-особливому. Олена Медведєва використовує авторські літери, які виконує у техніці стебнівки. Цей шрифт майстриня запатентувала.

Вона є авторкою більше двох десятків арт-буків, серед яких є мереживні, різьблені, фетрові, солом’яні, шкіряні, бурштинові. Ці рукотворні книги — для дітей. Кожна з них існує в єдиному екземплярі. Ідея вишити книгу поезій Ліни Костенко визрівала давно. Нині ж майстриня працює над її втіленням.

«Проект несподівано набув розголосу. І це мене дуже гріє. До створення книги долучилися відомі жінки Рівного. Серед них, зокрема, актриса Ніна Ніколаєва, яка зіграла Марусю Чурай, етнограф Алла Українець, яка, до речі, їздила в експедиції в Чорнобильську зону з Ліною Костенко, мама 19 прийомних дітей, «Жінка ІІІ тисячоліття» Орися Примак, волонтерка, а тепер і військова Вікторія Шинкаренко. Я влаштувала для них майстер-клас. Спочатку жінки спробували вишивати на чернетках, а потім взялися за полотняні сторінки. Насправді це процес кропіткий і вимагає багато часу. Хтось вишив слово, хтось — літеру, хтось — рядок. Але їхня робота залишиться у книзі, — розповідає Олена МЕДВЕДЄВА. — До формування арт-буку долучилося багато людей. Книга має назву «Я поцілую мальву у щоку». Це цитата з вірша Ліни Костенко. Тож сторінки оздоблюю вишитими рамками із мальв у росі. Полотно, на якому працюю, у світло-зелений колір фарбувала сама. Воно, до речі, диктує свої умови. Зокрема, розмір літер. Мені дуже хотілося б, щоб Ліна Костенко побачила цю книгу. Адже її вірші люблять читати, співати, за її творами ставлять вистави. Але, крім всього цього, їх ще й вишивають. І роблять це з трепетом».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати