Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Український двигун вивів на орбіту європейський супутник

«Сподіваємося, що наша участь у проекті «Вега» стане першим кроком у межах співпраці з ЄКА», — кажуть у КБ «Південне»
24 червня, 11:43
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Європейська ракета-носій «Вега», оснащена українським двигуном, успішно вивела на орбіту космічний апарат у рамках програми з глобального моніторингу довкілля GMES. Супутник дистанційного зондування Землі Santinel-2A масою 1,1 тонни успішно був доправлений на сонячно-синхронну орбіту на замовлення Європейського космічного агентства (ЄКA). Він забезпечуватиме спостереження за станом поверхні Землі та її змінами. Як повідомляється, запуск космічного апарата на борту ракети-носія «Вега» був здійснений у вівторок близько п’ятої години ранку за київським часом із космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка).

Ракета-носій легкого класу «Вега» розроблена фахівцями ЄКA спільно з Італійським космічним агентством. Ракета призначена для виведення супутників масою до 1200 кг на сонячно-синхронну орбіту заввишки 1200 км або на полярну орбіту заввишки 700 км супутників масою 1500 кг. Маршевий двигун для 4 рівня європейської ракети «Вега» був розроблений у дніпропетровському конструкторському бюро «Південне» й виготовлений на заводі «Південмаш». Він важить близько 16 кілограмів і забезпечує переведення космічного апарату з проміжної орбіти на постійну.

Спочатку європейські партнери замовили десять таких двигунів, потім замовлення збільшилося. Успішний старт проекту «Вега» відбувся ще три роки тому — пробний запуск був здійснений у лютому 2012 року, а з травня 2013 року Європейським космічним агентством розпочата комерційна експлуатація нової ракети. «Сьогоднішній пуск став п’ятим у межах програми «Вега». Наступний запуск заплановано на вересень 2015 року», — наголошується в повідомленні ЄКА. Для українських ракетобудівників співпраця з Європейським космічним агентством має первинне значення. Розрив кооперації з традиційними російськими партнерами поставив у складне становище українську космічну галузь. Ще 2008 року уряд України та ЄКА підписали угоду про співпрацю у сфері використання космічного простору в мирних цілях. Зараз у Брюсселі при Європейському космічному агентстві постійно перебуває український представник. «Ми сподіваємося, що наша участь у проекті «Вега» стане першим кроком у рамках співпраці з ЄКА. Подібні проекти дозволять Україні стати спочатку асоційованим, а потім і постійним членом Європейського космічного агентства. Зараз у цьому напрямку ведеться дуже інтенсивна робота», — сказав представник Центру інформаційних зв’язків КБ «Південне» Анатолій Карманов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати